Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Waarom een tricyclisch antidepressivum en niet weer duloxetine?

Vraag

Dag Remke,

Ik heb twee jaar duloxetine gebruikt, hier ben ik na afbouwen helemaal mee gestopt wat niet goed gegaan is. Op advies van de huisarts gestart met sertraline… geen succes, veel last van bijwerkingen.

Nu heeft de huisarts advies aan de psychiater gevraagd. Zij adviseert medicatie uit de TCA-groep. Maar ik vraag mij af waarom niet terug naar duloxetine?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Dag L.,

Dank voor je hele goede vraag! Inderdaad, waarom een tricyclisch antidepressivum (TCA)? Ik lees namelijk dat je in het verleden een hartritmestoornis hebt gehad, wat een contra-indicatie is voor een TCA. En hoewel je daarvoor behandeld bent, is het misschien toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen en geen TCA voor te schrijven tenzij je ECG (met ritmestrook!) helemaal normaal is.

Een reden om over te stappen naar de andere groep (de TCA’s ) is wanneer iemand veel bijwerkingen heeft bij de eerste groep (de SSRI’s ), zoals bij jou.

Een andere reden om een TCA voor te schrijven zou de leeftijd zijn (> 65 jaar) maar dit schijnt achterhaald te zijn, bovendien hebben TCA’s veel meer bijwerkingen en zijn ze moeilijker om af te bouwen.

Kortom, je zou toch een middel uit de SSRI-groep kunnen overwegen, bijvoorbeeld escitalopram.

Heel veel succes!!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 23 november 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
duloxetine
Medicatie

Lees ook