Main content

Vraag

Waarom wordt er eigenlijk geadviseerd om twee jaar na een psychose antipsychotica te blijven gebruiken?

Antwoord

Dat vraag ik mij ook af, daar is inmiddels best wel wat op af te dingen. Vlaminck adviseerde op grond van onderzoek en praktijkervaring dat je niet langer dan een jaar door moet gaan, en volgens hem bij jonge vrouwen met een korte heftige psychose (bouffée delirante) kon het veel korter, namelijk als de psychose hersteld is.

Harrow en Jobe volgden twee groepen mensen met een eerste psychose gedurende 20 jaar, een zonder en met antipsychoticum. Op grond van dat onderzoek is het duidelijk dat sommigen - een aanzienlijke groep - het beter doen zonder, op langere termijn. Maar we weten niet zo goed van te voren te bepalen wie. Bij de 90 mensen die in West Lapland met Open Dialogue zijn behandeld heeft maar 1/3 een lage dosis antipsychoticum na vijf jaar, en 80% studeert of werkt. Wunderink ziet dat sommige mensen met weinig of zonder neuroleptica na 7 jaar beter functioneert dan een groep die altijd een hogere dosis is blijven gebruiken.

Persoonlijk ken ik mensen die het goed doen nadat ze zijn gestopt, mensen die het ontzettend slecht doen nadat ze zijn gestopt, en mensen die het goed doen terwijl ze nog steeds medicatie gebruiken, en een heel grote groep die weinig verbetering en veel bijwerkingen laten zien. Persoonlijk denk ik dat als je je herstel actief oppakt en weer regie over je leven neemt, de betekenis van de psychose snapt en doorgrond, je zonder een antipsychoticum een heel eind kunt komen. Vaak zien we mensen ook heel lang een hoge dosis gebruiken.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: