Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zouden de wanen van mijn vrouw veroorzaakt worden door fluvoxamine?

Vraag

Mijn vrouw heeft een aantal terugkerende wanen. Eerst kwam dat een paar keer per jaar voor, maar nu wekelijks.

De wanen hebben onder andere betrekking op geldzaken, vreemdgaan (dat ik een vriendin zou hebben), familie, et cetera.

Mijn vrouw slikt al 20 jaar fluvoxamine omdat ze bang is in het donker.

Antwoord

Beste K.,

Kennelijk is er bij je vrouw sprake van wat wel wordt genoemd een waanstoornis, dat is een vorm van psychose bij mensen die verder normaal functioneren, dus niet verward zijn of vreemd gedrag vertonen. Bovendien zouden de (waan)ideeën ook best waar kunnen zijn (ook al is dat overtuigend niet zo). Dit kan heel hardnekkig zijn en behoeft psychiatrische en psychotherapeutische behandeling.

Het aangaan van discussie hierover werkt vaak eerder averechts, zoals je waarschijnlijk al gemerkt zult hebben, en aandragen van ‘bewijsmateriaal’ dat het niet klopt helpt ook niet, wat erg frustrerend en machteloos makend is.

Fluvoxamine, een medicijn dat ingezet wordt bij depressie en angst, heeft geen invloed op dergelijke verschijnselen. Wat moeilijk is, is dat de persoon die deze overtuigingen heeft meestal helemaal niet gemotiveerd is om daarvoor behandeling te zoeken, omdat het probleem bij de ander wordt gelegd. Een compromis is dat je samen in behandeling gaat met als doel hoe je hier in goed overleg mee om kunt gaan. Dan is dus niet het verschijnsel zelf, maar het effectiever hanteren daarvan de inzet.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 april 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
waanstoornis
wanen

Lees ook