Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de invloed van medicatie indiening (injectie vs oraal) op de negatieve symptonen?

Vraag

Na 4 psychoses heb ik erg veel last van negatieve symptomen. Vooral de concentratie is behoorlijk achteruit gegaan. Na mijn laatste psychose gebruikte ik cisordinol druppels. Ik was toen weer opgenomen bij de HIC. Mijn concentratie was goed, ik kon veel lachen en had een planning voor na de opname. Echter werd mij op een gegeven moment van de cisordinol een depot- injectie ingediend. Hierna kreeg ik veel klachten van negatieve symptomen. Ik bedoel dan met name de cognitieve problemen. Mijn concentratie en leervermogen is behoorlijk verslechterd, waardoor ik bang ben mijn studie niet meer af te kunnen maken. Ik zit veel thuis nu. Alleen een wandeling maken is nog wat ik kan.

Mijn eerste vraag is: heeft een depot-injectie, ondanks hetzelfde antipsychotica, een andere effect op het brein.

Tweede vraag: hoe lang blijven de negatieve symptomen aanwezig en/of hoe is het te behandelen.

Antwoord

Het negatieve/cognitieve cluster van symptomen kan door de antipsychotica behoorlijk beïnvloed worden.

Als je er bij oraal minder last van had dan bij depot is de meest waarschijnlijke verklaring dat de netto dosis in het brein bij oraal minder was dan bij depot.

Dit kan met allerlei factoren te maken hebben van zowel (ingewikkeld – maar kan helpen als je dit met psychiater wil bespreken) farmacokinetische (factoren die invloed hebben op de beschikbaarheid in het vloed) als farmacodynamische (factoren die invloed hebben op de werking in het brein zelf) aard.

Het meest voor de hand liggende experiment is proberen weer oraal te nemen op de dosis waarmee je weinig last had van het negatieve/cognitieve cluster.

Als dat werkt ken je de reden.

Als het niet werkt moet er verder worden gezocht.

Overigens kan ook de psychosegevoeligheid zelf natuurlijk te maken hebben met symptomen in het negatieve/cognitieve cluster. Maar medicatie kan het erger maken, en dat moet natuurlijk tot een absoluut minimum beperkt worden.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jim van Os op 6 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook