Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het effect van bijwerkingen bij verlagen dosering abilify?

Vraag

Beste,

Ik neem 30 mg abilify. Als ik 5 mg abilify zou nemen, zou ik dan vermageren en minder last hebben van bijwerkingen? Is 5 mg abilify nog zinvol?

Antwoord

In het algemeen is 5mg nog wel een zinvolle dosis, mede afhankelijk van andere factoren zoals hoeveel je weegt en hoe je lichaam omgaat met de abilify (verschilt van persoon tot persoon).

De gewichtstoename die je ziet optreden bij antipsychotica – en dit kan ook gebeuren bij abilify, hoewel minder vaak dan bij bv olanzapine – is meestal dosisafhankelijk, dus minder abilify zal waarschijnlijk minder gewichtstoename betekenen.

Belangrijk: als je wil gaan afbouwen van 30mg naar 5mg is het het beste om dit in overleg te doen met de arts en langzaam. Als je te snel afbouwt, kun je door de afbouw zelf psychotisch worden. Zie onze website voor meer informatie hierover.

Greetz, Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 5 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

abilify
bijwerkingen
Medicatie

Lees ook