Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Werkt exposure therapie bij angst en autisme?

Vraag

Ik denk dat ik naast autisme een stemmings- en angststoornis heb.

Werkt cognitieve gedragstherapie en met name exposure therapie bij mensen met autisme? Wat zou een goede therapie zijn?

Antwoord

Dingen als autisme, angst en depressie zijn niet “absolute” ziektebeelden. Je kunt het beter zien als een overlappende spectra.

Dus mensen kunnen ergens een positie hebben in een spectrum van autisme, een spectrum van angst en een spectrum van depressie ; en die verschillende spectra overlappen elkaar.

Of dingen als cognitieve gedragstherapie en exposure therapie werken, hangt niet af of iemand wel of niet trekken van autisme heeft, maar of er een goede relatie ontstaat tussen de patiënt en de behandelaar.

Dus ik zou proberen een zo goed mogelijke relatie te krijgen met de behandelaar, dan heb je meer kans dat cognitieve gedragstherapie en/of exposure therapie gaan werken!

Succes!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
autisme
exposure
Hulp & Herstel
overige onderwerpen

Lees ook