Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zelfexpressie en zelfontwikkeling door te schrijven?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben nu al geruime tijd bezig met zelfexpressie en zelfontwikkeling. Ik heb dit ergens geleerd bij een hypnotherapeut. Alleen toendertijd sloeg het nog niet zo aan. Pas nadat ik gestopt was met middelen, bleek dit veel effectiever te werken dan gedacht…

Middelen die ik inzet zijn een schrift en een pen. Een rustige plek en voldoende ventilatie ten aanzien van de gevoelens die mij enigszins kunnen ontregelen. Hier gebruik ik sport en wandelen voor.

Nou heb ik het met mijn therapeut gehad over (complex) trauma en de dingen die daarmee samenhangen zoals mijn kwetsbaarheid…

Nou ben ik toch zelf een beetje nieuwsgierig geworden wat jouw mening is ten aanzien van zelfexpressie, zelfontwikkeling en verwerking. Want kan het niet zo zijn dat al die gevoelens die in mijn ogen een weg naar buiten zoeken, tevens wat meer stimulans kunnen krijgen door hier zelf wat aandacht aan te geven (dan bedoel ik zonder therapie)? En dan niet zo zeer alleen maar specifiek trauma, maar ook de rollen die verzorgers hebben gehad, gezin waar dingen gespeeld hebben, mijn manier van omgaan met mijn eigen belevingswereld, gevoelens et cetera. Waarbij ik nu zelf de keus heb om dingen anders te doen dan toen ik klein en onschuldig is deze situaties zat.

Want is het niet zo, dat alles wat erin gestopt is, ook weer uit de hoge hoed gehaald kan worden?

Antwoord

Hey J.,

Dank voor vraag!

Wow! Je bent al een aanzienlijke tijd bezig met zelfexpressie en zelfontwikkeling, wat mijns inziens zeker een waardevolle benadering kan zijn, vooral na het stoppen met middelengebruik, well done ook!

Het gebruik van schrijven als een vorm van zelfexpressie kan inderdaad therapeutisch werken. Ik steun dat. Het biedt een manier om gedachten en gevoelens te ordenen en te reflecteren op persoonlijke ervaringen en trauma’s.

Het is ook goed denk ik om te erkennen dat zelfexpressie en zelfontdekking krachtige tools kunnen zijn voor persoonlijke groei en het verwerken van complex trauma. Door je eigen ervaringen, gevoelens en de rollen van verzorgers in je jeugd te verkennen, kun je waardevolle inzichten verkrijgen in je eigen gedrag, gevoelens en reacties. Dit kan leiden tot een dieper zelfbewustzijn en de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken over hoe je wilt reageren op en omgaan met je ervaringen. Dus goed bezig.

Het is denk ik ook belangrijk om te herkennen wanneer professionele hulp nuttig kan zijn. Hoewel zelfwerk en zelfreflectie krachtig zijn, kunnen sommige aspecten van trauma en psychische kwetsbaarheden baat hebben bij professionele begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van therapie of counseling, waar een getrainde professional je kan helpen met specifieke uitdagingen en je kan voorzien van hulpmiddelen en strategieën om je veerkracht en copingvaardigheden te verbeteren.

Maar het mooiste: jouw vastberadenheid en het streven naar zelfinzicht zijn bewonderenswaardig. Het blijven verkennen en begrijpen van jezelf kan leiden tot verdere persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is goed om jezelf te blijven uitdagen en nieuwe kennis en begrip over jezelf te vergaren. Enne….onthoud dat het ook oké is om hulp te zoeken wanneer je het nodig hebt, en dat dit ook een teken van kracht is.

Dank J.!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 12 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

creativiteit
Hulp & Herstel
schrijven
Zelfherstel

Lees ook