Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben 14 jaar oud en ik denk dat ik een psychose heb. Ik ben de laatste tijd geluidjes gaan horen en dingen gaan zien waarvan ik weet dat anderen ze niet zien.

Wijst dit op een psychose?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste Y.,

Wat goed dat je deze vraag stelt. Ik kan me voorstellen dat je ervan schrikt dat je geluidjes bent gaan horen en dingen ziet die andere mensen niet zien. Toch hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je een psychose hebt.

Veel jongeren hebben zulke ervaringen, het is dus helemaal niet zo gek dat je dit ervaart. Het kan gebeuren als je niet zo lekker in je vel zit, niet goed slaapt of stress hebt. Bij veel jongeren gaat het over als ze zich weer wat beter voelen.

Heb je iemand met wie je kunt praten over waar je mee zit? Het helpt als je zorgen kunt delen, als er iemand goed naar je luistert en je kan steunen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groet,

Wim


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Wim Veling op 9 oktober 2021
  • Deel deze pagina: