Main content

Vraag

Sinds een aantal maanden kamp ik met een piekerstoornis, met als gevolg een depressie.

Mijn grootste angst is om “gek” of psychotisch te worden. En deze gedachten beïnvloeden mijn leven en zorgen continu voor angst. De angst hiervoor is ontstaan nadat ik 7 jaar geleden hallucinaties heb gekregen van een antidepressivum (citalopram).

De angst is zo hoog opgelopen dat er ondertussen allerlei gedachten bij mij opkomen die mij nog angstiger maken. Ik controleer mijzelf continu op geluiden en op wat ik zie. Daarbij dringen zich allerlei gedachten aan mij op, waarvan ik mij bewust ben dat ze niet kloppen.

Inmiddels slik ik een antipsychoticum. Volgens de psychiater tegen de onrust en de angst, en niet vanwege psychotische symptomen.

Toch maakt het mij angstig. Door deze gedachten ben ik bang om alsnog in een psychose te komen.

Klopt het dat je deze gedachten ook kan hebben zonder ooit in een psychose te raken?

Ik ben namelijk bang dat ik nooit meer van de medicatie af kom (inmiddels slik ik 15 druppels Dipiperon en 50 mg sertraline).

Ik hoop dat jullie met jullie ervaring mij enigszins kunnen geruststellen.

Ik ben een jonge moeder van twee kinderen (de jongste is nog geen half jaar).

Antwoord

Beste J.,

Het ergste van angst is de macht die het heeft.

Hoe meer macht de angst heeft, hoe meer je lijdt.

De enige manier om de angst te verbeteren is om het in het gezicht te kijken in plaats van uit de weg te gaan en te vermijden - want dat is wat de angst wil.

Wat je hiertoe nodig hebt is een programma om juist die dingen te doen die je normaal vermijdt omdat ze angst opwekken. Langzaam opbouwen en telkens lang genoeg in de angstwekkende situatie verblijven tot je de angst voelt dalen.

Dit samen met meditatie en andere technieken om je brein te trainen richting rust-regelmaat.

Ik zie geen psychose in je schrijven - maar wel angst. Daar moet je dus iets mee...

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees hier meer over angst:

Meer lezen of luisteren over piekeren?

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2020
  • Deel deze pagina: