Main content

Vraag

Ik slik al jaren 400 mg dogmatil (bijna 20 jaar met pauzes)…. Ik heb geen enkel bijwerking.

Is dit op lange termijn schadelijk?

Antwoord

Een simpel 'ja' als antwoord wil ik niet geven, maar is wel het meest oprechte. In de praktijk echter moet je dingen tegen elkaar afwegen. Ja: we zien dan bij een grote groep mensen die langdurend antipsychotica hebben gebruikt veranderingen in de hersenen optreden, waarvan we de betekenis niet goed snappen. Tardieve dyskinesie komt regelmatig voor. Het metabole syndroom ook (onderdeel daarvan kan diabetes zijn).

Er zijn een aantal mensen die het op langere termijn zonder antipsychotica op herstelmaten beter doen dan mensen die wel langerdurend antipsychotica hebben gebruikt. Het is echter moeilijk om van te voren te bepalen wie wel en wie niet baat hebben. De dosering maakt mogelijk uit (u heeft niet zo'n hoge dosis dogmatil). Wellicht worden psychosen ermee voorkomen. Dat kan bij sommige mensen erg ontwrichtend zijn, bij anderen valt het wel mee. Sommige mensen verkiezen om geen medicatie te gebruiken. Zeker niet iedereen is slechter af.

Als het je goed helpt en je wil echt voorkomen dan zou ik geneigd zijn het te blijven gebruiken. Doet het niet zoveel en brengt het middel forse beperkingen met zich mee, dan zou ik proberen zonder.

Maar bespreek het zorgvuldig met de arts die het voorschrijft.

Kijk ook eens in de brochure van Will Hall, Icarus, Psychofarmaca afbouwen, de harm-reduction methode - gratis te downloaden van internet.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: