Main content

Vraag

Ik ben via een rechter op genomen en zijn er afspraken dat ik geen medicatie aangeboden krijg. Echter is dat nu wel het geval, zelfs met dwang en weer een onjuiste diagnose die is bevestigd door de behandelaar op dit moment.

Vraag wat is de consequentie als mijn lichaam dit wordt toegediend?
Welke vormen en bijverschijnselen ook op mijn gebit heeft dit gevolgen?

Ik ben benieuwd welke invloed macht en dwangmedicatie op een gezonde vrouw heeft. Is daar een artikel over bekend en welke machtsverhoudingen in 2019 nog mogen bestaan? Welke invloed heeft dat op biologische en of energetische verbindingen met het grote geheel en het individu?

Ik hoop dat de medicatie morgen geschorst wordt door de klachtencommissie. In een hoorzitting zou ik graag deze vragen en door u gegeven antwoorden mee willen laten wegen.

Antwoord

In Noorwegen heb je als patiënt inmiddels bij wet de optie om te kiezen om zonder medicatie behandeld te worden, ook als er sprake is van een gedwongen opname.

De Noorse juridische redenering is namelijk dat artsen niet een persoon kunnen dwingen om medicatie te nemen die minder dan 50% kans op verbetering geeft.

Aangezien antipsychotica een probabiliteit hebben van verbetering die rond de 30% ligt (in technische termen: number needed to treat van 3), heeft de Noorse wetgever besloten dat patiënten niet gedwongen kunnen worden om medicaties als cisordinol te gebruiken, ook niet als ze gedwongen zijn opgenomen.

Inmiddels zijn er speciale klinieken in Noorwegen waar zonder medicatie wordt behandeld.

Zie bijvoorbeeld deze link.

Je zou dit op de zitting naar voren kunnen brengen.

Ik geef je echter niet veel kans, omdat deze ontwikkeling nog grotendeels onbekend is in Nederland. Het gaat vrijwel zeker ook hier komen, maar ik schat dat er nog 5-10 jaar nodig is om deze wetenschap en cultuur in de Nederlandse GGZ te laten landen.

Mocht je cisordinol moeten nemen en wil je meer weten of willen vertellen over de bijwerkingen, zie: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/z/zuclopentixol

Succes!!!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees hier meer over de Wet Verplichte GGZ:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Jim van Os op 9 augustus 2019
  • Deel deze pagina: