Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik wil u iets vragen. Ik heb gehoord dat Zyprexa een antidepressieve werking kan hebben in combinatie met lithium. Dat Zyprexa als het ware de antidepressieve werking van lithium een boost geeft.

Klopt dit? Blijkt dit uit wetenschappelijk onderzoek?

Mijn ervaring is tegengesteld. Ik ben gestopt met Zyprexa en voel me na jaren juist beter, zowel lichamelijk als mentaal als emotioneel (stemming is iets verbeterd).

Vriendelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je uitstekende vraag!

Het antwoord is dat alle middelen andere dingen doen bij mensen, hoewel er ook gemiddeld tendenzen zijn waar te nemen.

Zyprexa is een antipsychoticum. Antipsychotica maken mensen vaak onverschillig en ook dysfoor (zeg maar: depressief). Dit heb jij ook meegemaakt en nu je gestopt bent met Zyprexa is je stemming beter.

Soms heeft Zyprexa echter een gunstig effect op de stemming, bijvoorbeeld bij mensen met een depressie die zo diep is dat er ook sprake is van psychose. Omdat de psychotische kant van de somberheid verbleekt, kunnen de mensen zich soms beter voelen in hun stemming.

Soms kunnen Zyprexa en lithium elkaar versterken - het probleem echter is dat dit vaak van korte duur is en dat je altijd beter erop aan kunt sturen om met hoogstens één medicament langer door te gaan om terugval te voorkomen. De combinatie van een antipsychoticum en lithium is op langere termijn niet ideaal voor het lichaam.

Hope this helps, veel succes verder!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 juni 2021
  • Deel deze pagina: