Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan Zyprexa in combinatie met lithium een antidepressieve werking hebben?

Vraag

Beste Jim,

Ik wil u iets vragen. Ik heb gehoord dat Zyprexa een antidepressieve werking kan hebben in combinatie met lithium. Dat Zyprexa als het ware de antidepressieve werking van lithium een boost geeft.

Klopt dit? Blijkt dit uit wetenschappelijk onderzoek?

Mijn ervaring is tegengesteld. Ik ben gestopt met Zyprexa en voel me na jaren juist beter, zowel lichamelijk als mentaal als emotioneel (stemming is iets verbeterd).

Vriendelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je uitstekende vraag!

Het antwoord is dat alle middelen andere dingen doen bij mensen, hoewel er ook gemiddeld tendenzen zijn waar te nemen.

Zyprexa is een antipsychoticum. Antipsychotica maken mensen vaak onverschillig en ook dysfoor (zeg maar: depressief). Dit heb jij ook meegemaakt en nu je gestopt bent met Zyprexa is je stemming beter.

Soms heeft Zyprexa echter een gunstig effect op de stemming, bijvoorbeeld bij mensen met een depressie die zo diep is dat er ook sprake is van psychose. Omdat de psychotische kant van de somberheid verbleekt, kunnen de mensen zich soms beter voelen in hun stemming.

Soms kunnen Zyprexa en lithium elkaar versterken – het probleem echter is dat dit vaak van korte duur is en dat je altijd beter erop aan kunt sturen om met hoogstens één medicament langer door te gaan om terugval te voorkomen. De combinatie van een antipsychoticum en lithium is op langere termijn niet ideaal voor het lichaam.

Hope this helps, veel succes verder!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 juni 2021

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Lithium
Medicatie

Lees ook