Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Roel Hummelink

Roel Hummelink woont en leeft in de Achterhoek. Naast het schrijven van blogs is hij ervaringsdeskundige op het gebied van psychoses en timmert hij aan de weg om zichzelf en anderen weer een rol van betekenis te laten spelen op de Achterhoekse arbeidsmarkt met zijn pilot project Experience Community.

Schulden? Wie beschermt mij? – gevolgen GGZ opname voor een ondernemer

Schulden- Wie beschermt mij-

Wat als je ondernemer bent en je krijgt een psychose? Het overkwam Roel. “Omdat je vanuit een inrichting niet kunt ondernemen vielen mijn inkomsten weg, maar je uitgaven lopen door. Tijdens mijn opname is er niemand geweest die hier überhaupt bij stil heeft gestaan.”

Het was denk ik de grootste trigger om in mijn psychose terecht te komen: Ik had jarenlang geïnvesteerd in mijn droom, het opzetten van mijn eigen bedrijf. Toen ik hier te lang mee door was gegaan en ik mij te laat realiseerde dat de inkomsten te veel tegenvielen, besloot ik op een gegeven moment om een andere nieuwe weg in te slaan.

Ik wilde eerst gaan afstuderen om niet aan een nog hogere studieschuld vast te zitten

Om vervolgens een baan te zoeken en na mijn afstuderen toch maar weer een ander bedrijf op gaan zetten. Ik zat echter al in een benarde financiële positie waarin ik de dingen niet meer helemaal helder zag. Ik verkocht mijn bedrijf voor een bedrag -dat zoals later zou blijken veel te laag lag- om überhaupt mijn resterende collegegeld en de kosten tot mijn afstuderen nog te kunnen betalen.

Ondernemen is risico nemen en dat is wat ik als ondernemer in het verleden heb gedaan. Hierbij weet je vooraf dat je kan vallen en, moet ik achteraf ook toegeven, dat ik dingen anders had moeten aanpakken.

Ik was een idealist die dingen deed die ik geweldig vond om te doen, maar tegelijkertijd in een pakket zat waarin ik niet voldoende kon verdienen

Ik schaamde mij misschien ook wel een beetje dat ik mijn geld niet kon verdienen met wat ik echt leuk vond. Maar ik was wel bereid om werkzaamheden op te pakken die ik minder leuk vond om daarnaast dat andere maar te kunnen blijven doen. Eenvoudig productiewerk bijvoorbeeld.

Toen ik uiteindelijk gedwongen werd opgenomen werden mij veel rechten ontnomen en kreeg ik gedwongen medicatie toegediend. Zo dwingend dat ze met acht man op mij moesten gaan liggen om mijn medicatie toe te kunnen dienen. Voor mijn gevoel had ik op dat moment helemaal geen rechten meer.

De afgelopen periode heb ik veel mensen gesproken die in een psychose terecht zijn gekomen

Verschillende mensen zijn door schulden in een psychose terecht gekomen of zijn door die psychose juist in de schulden geraakt. Wat mij achteraf heeft verbaasd is dat ik en die andere mensen hier niet beter tegen worden beschermd. Ik was als jonge ondernemer natuurlijk niet verzekerd.

Ook was ik tijdens mijn opname niet van plan om mij uit te schrijven als ondernemer, waardoor ik geen aanspraak had op de bijstand. Omdat je vanuit een inrichting niet kunt ondernemen of werken vallen je inkomsten in mijn geval dan weg, maar je uitgaven lopen door. Tijdens mijn opname is er niemand geweest die hier überhaupt bij stil heeft gestaan. Gelukkig kwam ik na twee maanden opname uit mijn psychose, maar wat als dat langer had geduurd? Ik had waarschijnlijk mijn krediet verhoogd of was een andere lening aangegaan waarmee de financiële problemen alleen maar groter waren geworden en ik misschien wel in de schuldsanering terecht was gekomen.

Ik vraag mij daarom ook oprecht af of je, wanneer je iemand gedwongen opneemt, je die persoon -voor dat het te laat is- ook niet financieel moet bewaken, en daar waar nodig voor de veiligheid van die persoon moet kunnen ingrijpen. Want wanneer je vanuit een psychose ook nog eens in de schuldsanering terecht gaat komen dan is de weg naar herstel wel heel ver te zoeken.

Reacties

6 reacties op “Schulden? Wie beschermt mij? – gevolgen GGZ opname voor een ondernemer”

 1. anoniem

  Het zou heel mooi zijn, maar ik zie het niet zo gauw gebeuren. Aanvragen van bewind of curatele duurt veel langer dan jouw hele opname heeft geduurd, en tegenwoordig lukt het zelfs al nauwelijks of niet om binnen die tijd op een rechtszitting te mogen komen. En dan ben je er nog niet, want bij het kantongerecht wordt er dan niet direct uitspraak gedaan. De totale tijd tussen aanvraag en uitspraak is daarmee dus veel te lang om zinvol te zijn. Daarnaast vraag ik me ook nog eens af hoeveel bewindvoerders er genoeg verstand hebben van een eigen bedrijf.

  Bewind moet, als je dat niet zelf doet, door famiie of een partner worden aangevraagd, en die moet je op dat moment dan ook maar hebben. Het is dus met de huidige wetgeving niet echt te doen, omdat het te lang duurt, en de schade dan al is aangericht, financieel.

 2. […] dan lees ik het blog “Schulden, wie beschermt mij? “via Psychosenet geplaatst via psychiater Jim van Os op LinkedIn. Dan denk ik: heeft de GGZ dan […]

 3. Tier

  Ik ben niet bekend met jouw situatie.
  Gezien de grote groei aan zelfstandig ondernemers, is ziek worden / psychisch ziek worden een heel actueel onderwerp onder deze zelfstandigen.
  Ik ben als werknemer in loondienst met vast contract redelijk beschermd geweest tijdens mijn psychose. Eerste jaar 100% doorbetaald, tweede jaar 70% van inkomsten, toen begon ik te merken dat er druk op me lag. Langer dan 2 jaar ziek kom je bij UWV uitkering terecht. Psychisch was ik totaal nog niet klaar om weer aan werk te gaan, maar om te voorkomen dat ik mijn vast contract kwijt zou raken: langzaam aan gereintegreerd om uiteindelijk een lagere functie (en salaris) binnen organisatie te accepteren om mezelf in salaris te blijven voorzien. Financieel gezien heb ik dus geen kopzorgen gehad.
  Dit staat in contrast met jou als zelfstandig ondernemer. Daar waar ik nog 2 jaar ‘beschermd’ werd door mijn werkgever, moet dit voor jou een grote kopzorg zijn geweest. Een zorg die je niet aan je hoofd kan hebben als je psychotisch bent.
  Als je psychotisch bent is de realiteit is ver te zoeken. Het zou eigenlijk een standaard vraag moeten zijn bij opname hoe je inkomsten verkrijgt, hoe je dit blijft verkrijgen en of je hierin hulp nodig hebt. Dit gebeurt niet.
  Maar hoe? Persoon uit netwerk of bewindvoerder verplicht aanstellen bij opname?

  1. Roel

   Hoi Tier,

   Ik denk dat een bewindvoerder een goede optie kan zijn. Probleem was alleen wel dat ik mij in mijn psychose niet wou uitschrijven bij de kvk om in aanmerking te komen voor de bijstand. Toen ik in de bijstand terecht kwam telde maar een ding en dat was zo snel mogelijk weer aan het werk. Ziek zijn en een gesprek hebben met een arts bestaat daar ook niet. Mede hierdoor ben ik uiteindelijk ook weer bij het UWV terecht gekomen. Er is nog veel werk te verzetten om dit te verbeteren.

 4. Ansgar John Brenninkmeijer

  Dank Roel,
  Goede vraag. Ik heb meerderjarigenbewind aangevraagd, maar na 10 jaar weer laten opheffen, omdat het ondernemen belemmerd. In het buitenland kan je een “Ulysses Pact”
  afsluiten, maar ik geloof dat dit moeilijk is in Nederland?
  Je vraag gaat over de eerste opname geloof ik? Dat weet ik niet.

  1. Roel

   Hoi Ansgar,

   Bedankt voor je reactie! Het betrof inderdaad een eerste opname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *