Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Peter Pijls

Peter Pijls is bipolair, kickte af van de psychofarmaca en is herstellend drinker. 

Verslaving is een chronische ziekte – iedere verslaving bedekt een vorm van pijn

Blog Verslaafd zijn we allemaal - verslaving is een chronische ziekte - iedere verslaving bedekt een vorm van pijn

Peter Pijls vindt dat men wat breder mag kijken als het gaat om verslaving. verslaving is een chronische ziekte. Zelf is hij daarvoor behandeld. Eigenlijk zou iedereen van hoog tot laag de stap moeten nemen om met verslaving aan de slag te gaan. Van gratis geld tot Netflix. ‘Iedere verslaving bedekt een vorm van pijn. En pijn hebben we bijna allemaal.’

Verslaving is een chronische ziekte, en bijna iedereen lijdt eraan. Het mobieltje is de opium van deze tijd. Wie geeft het hardop toe?

Ik werd uitgemaakt voor loser en junk omdat ik alcoholafhankelijk was, en ik lach erom. Ik weet namelijk dat de lieden die mij uitscholden zelf ook hooked zijn.

Aan vet. Aan suiker. Aan gamen. Aan porno. Aan shoppen. Of aan Netflix-bingen. De opsomming is verre van compleet.

Pijn

Iedere verslaving bedekt een vorm van pijn. En die hebben we bijna allemaal. Wie heeft er geen trauma tegenwoordig? Misbruik, eenzaamheid en vormen van en verwaarlozing smeken om verdoving en roes.

In mijn geval waren het vooral vormen van psychische terreur die maakten dat ik al op m’n 17e teveel dronk en rookte.

Verslaving is de ziekte van meer, onmatigheid het typische kenmerk. Iedere afhankelijke heeft een gat in zijn ziel, en dat doet pijn. Vandaar dat zoveel mensen niet zonder tranquillizers of heroïne kunnen. Dan voel je namelijk helemaal niets meer, behalve de verdoving die je nodig hebt.

Wat de trenki’s betreft spreek ik uit ruime ervaring.

Bipolair

Ik heb een ongeneeslijke bipolaire stoornis die ik sedeer met een antipsychoticum. Toen ik die pil dertien jaar geleden voor het eerst slikte, ging ik acuut out. Nooit eerder was ik zo stoned, terwijl ik toch een ervaren blower ben. Aan die tabletten zit ik levenslang vast. Ik protesteer niet.

De farmaceutische industrie heeft nog veel meer verslavend lekkers in de aanbieding. Slaapmedicatie bijvoorbeeld. Of Ritalin, een amfetaminevariant, voorgeschreven aan hyperactieve kinderen.

Om van morfine en de nog sterkere pijnbestrijder fentanyl maar te zwijgen. In Amerika sterven gebruikers van laatstgenoemd pilletje massaal door overdosering. Opiatenverslaving is een wereldwijde epidemie. De kassa van Big Farma rinkelt.

Gratis geld

Vreemd eigenlijk dat het niet lijdt tot een fundamenteel maatschappelijk debat. De overheid degradeert rokers tot paria’s en maakt nicotine onbetaalbaar. Alcohol daarentegen is spotgoedkoop, zonder waarschuwing op het etiket.

Nou ja, feitelijk is de regering zelf ook verslaafd, aan gratis geld lenen op de kapitaalmarkt.

En maar investeren in de op voorhand verloren oorlog tegen drugs. Mensen gebruikten en zullen gebruiken. De vraag creëert het aanbod, en vice versa. De rest is dweilen met de kraan open.

En een stuitend vertoon van hypocrisie.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *