Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn depressie verdween als sneeuw voor de zon bij het gebruik van een antipsychoticum, maar de depressie is helaas weer terug. Dit antipsychoticum doet niets meer bij me.

Zal een ander antipsychoticum mij meer kunnen bieden?

Maar is het niet vreemd dat een antipsychotisch medicament de depressie laat verdwijnen? Hier is toch antidepressiva voor bedoeld? Of ben ik gewoon psychotisch en verwar dat met depressie?

Dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste K.,

Dank voor je vraag.

We noemen de medicamenten wel 'antidepressief' en 'antipsychotisch', maar dat is eigenlijk heel verwarrend. Wat ze namelijk precies doen verschilt van persoon tot persoon, en ze kunnen bij alles een effect hebben: angst, depressie, psychose, etc.

Het komt voor dat er initieel een respons was op een medicament en daarna niet meer. Je moet dan een andere optie gaan zoeken: kan zijn een ander middel (antipsychoticum of antidepressivum) maar ook een van de vele niet-medicamenteuze opties zoals running therapy, meditatie, psychomotore therapie, psychotherapie, etc.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2021
  • Deel deze pagina: