flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Hoe kan antipsychotica helpen bij depressie? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan het dat een antipsychoticum helpt bij depressie?

Vraag

Beste Jim,

Mijn depressie verdween als sneeuw voor de zon bij het gebruik van een antipsychoticum, maar de depressie is helaas weer terug. Dit antipsychoticum doet niets meer bij me.

Zal een ander antipsychoticum mij meer kunnen bieden?

Maar is het niet vreemd dat een antipsychotisch medicament de depressie laat verdwijnen? Hier is toch antidepressiva voor bedoeld? Of ben ik gewoon psychotisch en verwar dat met depressie?

Dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste K.,

Dank voor je vraag.

We noemen de medicamenten wel ‘antidepressief’ en ‘antipsychotisch’, maar dat is eigenlijk heel verwarrend. Wat ze namelijk precies doen verschilt van persoon tot persoon, en ze kunnen bij alles een effect hebben: angst, depressie, psychose, etc.

Het komt voor dat er initieel een respons was op een medicament en daarna niet meer. Je moet dan een andere optie gaan zoeken: kan zijn een ander middel (antipsychoticum of antidepressivum) maar ook een van de vele niet-medicamenteuze opties zoals running therapy, meditatie, psychomotore therapie, psychotherapie, etc.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie

Lees ook