Veel gezochte termen

Psychosenet video

Over de Grens van de Realiteit – stopmotion animatie over psychose

Inge Bons maakte een stopmotion animatie over psychose: “Voor mijn afstudeerproject (2020) op Minerva heb ik gekozen voor een stopmotion animatie met psychose als thema”.

De aanleiding voor dit project is de psychose (2016) die ik kreeg toen ik in het eerste jaar op de academie zat. Uit ervaring kan ik vertellen dat niet iedereen met een psychose een moordende gek is, wat toch wel vaak het beeld is wat mensen hebben bij dit begrip.

Stigma

Veel van de mensen die ik heb leren kennen die op dat moment een psychose doorgingen of achter de rug hadden, hebben erg veel last van het stigma, de onwetendheid en verwarring die horen bij het woord psychose. Ze durfden er niet met anderen over te praten uit angst voor stigmatisering met een beeld dat vaak niet eens klopt. Hoewel een psychose zwaar is weten veel mensen niet dat het ook hele mooie momenten kan brengen.

Omdat mensen met een psychose achter de rug kwetsbaarder zijn dan anderen in onze samenleving is het juist belangrijk dat zij open kunnen zijn over hun aandoening, en niet de stress hoeven te ervaren van het constant blijven verstoppen van de waarheid.

De staat van psychose

Om de beeldvorming realistischer te maken maak ik deze film; een samenvatting van wat ik ervaarde in mijn eerste dagen in de staat van psychose.

Ik hoop dat door middel van deze film mensen die geen psychose hebben gehad zich beter kunnen inbeelden wat iemand in een psychose kan ervaren en dat we het beeld van de gevaarlijke moordende gek zo veel mogelijk los kunnen laten.


Inge Bons maakt deze bijzondere stopmotion film over psychose tijdens haar afstudeerproject in 2020 op Minerva. Vragen? Inge is bereikbaar via de mail: bons1990gmail.com.

Meer weten over psychose?