Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Voor jezelf opkomen; jezelf steunen

Blog- opkomen voor jezelf

Met vallen en opstaan heeft José geleerd om grenzen te stellen. Voor jezelf opkomen. Vanzelf ging dit dus bepaald niet. De nodige obstakels moesten overwonnen worden. Maar het is allemaal niet voor niets geweest. “Ik kies mijn eigen weg.”

Afgelopen jaren heb ik steeds meer geleerd voor mezelf op te komen. Dat was niet makkelijk. Toch heb ik mijn eigen stem en eigen manier gevonden daarin. Moeilijke confrontaties ging ik in het verleden vaak uit de weg of bedekte die met de mantel der liefde. Vaak zat ik dan zelf met de stress van ongeuite boosheid, omdat ik mezelf niet gaf wat ik nodig had: grenzen stellen.

Dat heeft me mijn hele leven veel moeite gekost

zeker wanneer ik me geïntimideerd voelde of niet gezien. Ik ging dan met allerlei moeilijke gevoelens terug naar huis en kon het lang geen plekje geven. Tot ik leerde loslaten. Voor mezelf opkomen betekende eigenlijk mezelf liefhebben, mezelf op de eerste plaats zetten en niet de ander belangrijker maken. Het ging om mijn geluk, mijn leven, mijn innerlijke processen. Ik probeerde dingen uit, begon terug te praten bij conflicten. Liet mijn mening horen en vooral hoe ik mij voelde.  

In het begin leverde dat botsingen op, omdat mijn omgeving moest wennen aan een andere rolverdeling. Sommigen verlieten mij daarom, meegroeien was voor hen geen optie. Dat bracht verdriet, maar ook kracht, ik voelde mij meer en meer bevrijd nu ik mezelf voorop stelde en me niet meer liet vertellen wie ik wel en niet mocht zijn door anderen. Ik was juist meer en meer mezelf.

Toch waren er nog situaties die ik moeilijk vond. De psychosen triggerden veel van die moeilijke situaties, oude ingesleten patronen kwamen naar boven. Pijn gaf dat, en ook verdriet.

Ook die laatste horden wil ik nog nemen

ik ben er nu net mee begonnen. Die laatste contacten, hele oude vaak, aanspreken op hoe we elkaar bejegenen tijdens mijn psychosetijd. Velen laten het afweten of doen een stapje terug. Laten niets van zich horen wanneer ik zo “ziek” ben. Daar was ik best teleurgesteld over. Ik had juist hen ook nodig.

Familie en vrienden die jarenlang bij me hoorden. Inmiddels heb ik er een paar aangesproken. De uitkomst van de gesprekken had ik losgelaten. Uit liefde voor mezelf. Ik had het gevoel hen toch al verloren te zijn. Dat ging hard tegen hard soms. Oude pijn van jaren kwam eruit. Maar innerlijk voelde ik voldoening. Ik had mezelf niet ontkend of verloochend. Ik kon er zijn voor mezelf.

Sommigen van die oude contacten ben ik verloren. Sommigen proberen er iets nieuws van te maken. Maar ik bepaal zelf wat ik ermee wil. Niet voor iedereen ben ik bereid opnieuw te investeren. Daar was teveel ontwrichting. En dat allemaal omdat we in rollen vastgeroest zaten.

Deze José met psychosen laat zich niet meer het zwijgen opleggen

en ook niet vertellen wat goed voor me zou zijn. Ik kies zelf mijn eigen weg (bijvoorbeeld soms geen medicatie) en laat me niet chanteren naar wel medicatie nemen. Ik neem mezelf serieus. Voor het overige heb ik geleerd hoe belangrijk mijn eigen wensen zijn en mijn eigen keuzen. Ik ben de enige die mezelf gelukkig kan maken, dat kan niemand voor mij doen. Daarom leer ik zo mijzelf te steunen, door mezelf te leren liefhebben.

Onderstaand filmpje vertelt meer over hoe ik dat doe.

YouTube player
Video: Jezelf leren steunen

Meditatie heeft mij enorm geholpen

Ook dat is een fabeltje, dat meditatie niet goed zou zijn voor mensen met psychosen. Als er iets is waar ik baat bij had, is dat het wel! Mijn pad gaat niet over rozen, maar wel over verlichting. Verlichting van lijden bijvoorbeeld. Leren zien, bewuster worden (van onbewuste processen) is waar het voor mij om draait. Dat kan bevrijding brengen en anders leren omgaan met lijden. Dat is wat ik kies.

Het pad van Bewustwording

Iets anders kan er voor mij niet meer zijn. In het nu leven is wat telt. Ieder moment is nu! Voor jezelf kiezen haalt je uit het verleden en de toekomst. Het brengt je naar NU!


José Smit/ Lotuslicht kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringenSindsdien is haar leven enorm veranderd en leeft ze met psychoses en perioden van rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

Lotuslicht maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is Lotuslicht op Youtube.

Meer blogs van Lotuslicht vind je hier

Meer lezen over psychosen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

5 reacties op “Voor jezelf opkomen; jezelf steunen”

 1. Roelof

  Het is ook mijn ervaring dat meditatie prima samen gaat met psychosegevoeligheid. Bedankt lotuslicht.

 2. Rik

  Prachtig verhaal Lotuslicht en José. Chapeau.

  1. Jose/ lotuslicht

   Dankjewel!

 3. May-May

  Hoi Jose,
  Wat mooi dat je voor je zelf hebt leren kiezen! Erg herkenbaar wat je schrijft. Soms houd ik nog wel eens mijn mond, maar over het algemeen kan ik wel beter op mezelf passen. En goed ook dat je je eigen pad kiest wat medicatie betreft, ook dat kan een enorme strijd zijn. Mijn psychiater en ik gaan samen over mijn medicatie, maar het was erg moeilijk om daarin gehoord te worden.
  Lieve groeten,
  May-May

  1. Jose/ lotuslicht

   Dankjewel. Ja ik herken ook veel bij jouw verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *