Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

José Hoekstra

José Hoekstra werkt als cliëntondersteuner, crisiskaartconsulent en docent bij ‘De Hoofdzaak’, een onafhankelijke cliëntorganisatie in Alkmaar. José is mede-organisator van de Crazywise Conference.

Weggaan van psychose – het onderwerp verdwijnt

blog- weggaan van psychose

Weggaan van psychose: Het is een rare gewaarwording. Terwijl we met ons team van Crazywise Conference ons aan het herbezinnen zijn voor nieuwe afleveringen van onze conferentie over een andere kijk op psychose merkten we in onze brainstorm laatst dat we allemaal precies hetzelfde deden als velen: we hadden de neiging om ons bezig te gaan houden met van alles en nog wat – behalve de psychose zelf.

Natuurlijk heeft een psychose met van alles te maken. Omstandigheden, familie en vrienden, netwerk, eerdere trauma’s, mogelijkheden tot heling en herstel. Onderwerpen waar we ook voor willen openstaan. Maar waarom leek het onderwerp zelf steeds weer te verdwijnen van de agenda? Waarom hadden we het niet over psychose zelf en wat daarin gebeurt?

Het is ook niet zo makkelijk

Ik denk dat het een diep liggend probleem is. De angst voor gekte is vrij fundamenteel in mensen. Je dagelijkse verstand kwijtraken, niet meer in de gedeelde realiteit van alle dag verkeren lijkt een heel angstaanjagend iets. En is dat natuurlijk vaak ook. Jezelf helemaal kwijtraken kan een enorm angstaanjagende ervaring zijn. Een ervaring waar we vaak zelf al liever van weg willen. Dat houvast kwijtraken is gewoon iets dat we liever vermijden. En als we zien dat dat met een ander gebeurt roept dat die diepe angst op dat ook wij ons verstand zullen verliezen.

Dan is er ook nog het stigma. Een depressie of een burnout hebben is tegenwoordig zo normaal geworden dat je er gemakkelijker open over kunt praten. Maar als je eenmaal “gek”  bent geweest heb je wel wat moed nodig om daar in de buitenwereld openlijk over te praten. Loop je rond met een diagnose schizofrenie bijvoorbeeld, dan beland je gemakkelijk onderaan de ladder van maatschappelijke status. Als dat niet gebeurt, heeft dat vaak te maken met hoe “normaal” je je kunt gedragen in tijden dat je niet psychotisch bent.

En tenslotte….is elke psychose anders. “Last but not least” is het best ingewikkeld om te praten over wat je hebt meegemaakt in een psychose. Werelden, dimensies en belevingen lopen door elkaar. Beelden en betekenissen kunnen enorm indringend zijn maar moeilijk te beschrijven. Als dromen soms zo vreemd, vaak nog vreemder. De betekenis die een psychose voor jou kan hebben is enorm individueel en onderdeel van jouw proces.

Weggaan van psychose

Het is een mooie ontwikkeling dat er de laatste jaren steeds meer aandacht voor komt en ook bekende Nederlanders vertellen dat ze een psychose hebben meegemaakt. Maar ook dan zien we nog vaak dat men het zelf wegzet als een periode van verwarring die ze gelukkig achter zich hebben kunnen laten. Heel begrijpelijk allemaal. Maar als je echt wil leren van je psychose is het zinvol om de beelden en ervaringen van je psychose wel serieus te nemen. Op zoek te gaan naar wat het je te zeggen had. Net zoals dromen vol zitten met verborgen boodschappen, zitten psychosen dat ook. Het is niet gemakkelijk om uit te vinden wat ze ons te zeggen hebben, maar dat proces aangaan is absoluut helend. Het draagt enorm veel bij aan heling en herstel als we onze ervaringen in psychose kunnen integreren.

Er zijn nog werelden te winnen in het begrip van psychose! Ik hoop dat er steeds meer aandacht zal komen voor een kijk op psychosen die heling en herstel in de hand werken.

Reacties

2 reacties op “Weggaan van psychose – het onderwerp verdwijnt”

 1. Lucas ten Harkel

  Ik had een zusje, een nakomertje dat in oorlogstijd na de dood van mijn broertje tijdens de strenge oorlogswinter 1944 is geboren. Zij groeide extra beschermt op, alles wat maar een beetje een belasting voor haar kon zijn werd zo veel mogelijk door mijn ouders weggenomen
  Toen zij zo rond de negentien jaar was kreeg zij haar eerste psychose
  Zelf dacht ik
  “Zij is niet opgewassen tegen teleurstellingen die het leven ons nu eenmaal allemaal wel eens brengen”
  Kan dat?

 2. Ha Jose,

  Herkenbaar inderdaad, dat vaak gezegd wordt: ”Ach die psychose, toen deed ik raar en nu is het weer goed.” Al is dat misschien ook zo als je slechts een psychose meemaakt in je leven. Soms vind ik het zelf ook wel fijn om met iets anders bezig te zijn dan met psychose. Maar voor mij persoonlijk heeft de zoektocht naar de inhoud van mijn psychose ook veel gebracht inderdaad. Sowieso was schrijven voor mij een manier om dingen in mijn hoofd een plaatsje te geven.

  Enfin, bedankt voor je blog en alle goeds,
  May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *