Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Werken met een Wajong-uitkering

werken na psychose

Beste lezers. Werken met een Wajong-uitkering: Met vreugde kan ik melden dat ik sinds een maand een nieuwe baan heb! Voor mij is dat de zoveelste confirmatie dat het goed gaat.  Als ik zo door ga kom ik op het niveau van iemand die een normale baan heeft… toch? Hopelijk hebben jullie er iets aan als ik deze ervaring met jullie deel :).

Mijn werk nu

Ik werk nu drie dagen van acht uur in de week. Mijn functie is ‘stagair’ bij een online marketing consultant bureau. Drie dagen in de week werken op deze manier vind ik een uitdaging, maar ik houd het prima vol.

Ik zal je vertellen, consultants werken best wel hard. Dat omdat ze minimaal honderd euro per uur vragen voor wat ze doen.  Daarbinnen kunnen ze eigenlijk geen tijd verspillen. Bovendien schijnt er genoeg werk te zijn voor ons kleine team, waardoor er altijd meer gedaan moet worden dan kan in een week. Ik ben geen consultant, maar ik help waar ik dat kan en daar ben ik druk genoeg mee. Het levert ook wel een beetje stress op.

Omgaan met stress

Jarenlang was ik best wel bang voor stress. Stress kan namelijk leiden tot het terugvallen in allerlei nare psychische ziektes, zoals weer een psychose krijgen of weer manisch worden.  Liever geen stress dus. Maar ja, het hoort er ook een beetje bij. En is het altijd slecht? De angst voor stress maakte dat de stress steeds langer duurde.

Ik kwam vaak in een vicieuze cirkel terecht

Meer stress zorgde voor meer angst voor die stress, wat meer stress op levert:

Om dat te doorbreken moest ik die angst wegnemen. En dat door het gewoon stapje voor stapje zelf mee te maken. Hier en daar een uurtje stress zou toch geen enkel probleem moeten zijn! ?Ik heb die theorie ondertussen al jaren getest en gemerkt dat het klopt. Zolang het niet te lang duurt is stress oké. Het wordt voor mij pas werkelijk een probleem als het langer dan een dag duurt.

Werken met een Wajong-uitkering

Maar als je gaat werken, dan ben je toch je Wajong-uitkering kwijt? Wrong. Dat fabeltje heeft er voor gezorgd dat ik bang was te gaan werken. Er blijkt niks van te kloppen.

Mijn arbeidsdeskundige (ene David) zette dit voor mij recht: “Je houdt jouw Wajong uitkering 5 jaar na je eerste vaste contract”, zei hij. Dat geeft iedereen met een Wajong uitkering de kans om het werk gewoon uit te proberen zonder dat Wajong uitkering per direct gecanceld word.

Echt een topregeling

Maar hoe zit het dan met geld verdienen? Het werkt simpel gezegd als volgt:

 • Zolang je minder verdient dan krijg je gewoon uitkering, je verdient er verder niks bij;
 • Zodra je meer verdient verdien je dat.

Op dit moment verdien ik met die drie dagen in de week minder dan mijn Wajong uitkering. Ik verdien zoiets als achthonderd euro en ik krijg ongeveer negenhonderd euro.

Waarom doe ik het dan?

Voor de ervaring. Hoe meer ervaring ik heb, hoe meer ik waard ben voor een werknemer. Na een half jaar of een jaar hoop of verwacht ik meer te verdienen dan mijn Wajong uitkering. Ook hoop ik dan vier dagen in de week te kunnen werken – en ik denk nu dat dat ook wel gaat lukken ;).


Albert Baarsma maakte in 2009 en in 2012 een maniforme psychoses mee, waarna hij veel tijd nodig zou hebben om te herstellen. Hij werd arbeidsongeschikt verklaard en kreeg last van ernstige depressies. Toch is het hem uiteindelijk gelukt om te herstellen. Hij heeft zijn opleiding afgerond en is ook aan het werk.

Lees hier meer informatie over de oude en de nieuwe Wajong-regeling.

Reacties

3 reacties op “Werken met een Wajong-uitkering”

 1. Bedankt voor jullie positieve reacties en adviezen 🙂

 2. Allard

  Fantastisch hoe je het aanpakt !

  Blijf genieten van je werk en signaleer stress als het de kop komt opsteken, Neem dan weer even gas terug.

  Blijf altijd in je achterhoofd houden dat het er niet om gaat hoeveel je werkt, maar dat je je werk met plezier doet. Het geeft je zelfvertrouwen en
  Voldoening.

  Heel veel succes

  Allard.

 3. Roelof

  Heel dapper. Ik heb zelf 22 jaar geleden een soortgelijk traject doorlopen en dat heeft mij in alle opzichten heel veel gebracht, een inkomen, omgaan met collegaas, omgaan met mijn chef, een veel bredere kijk op de wereld en een enorme groei in sociale vaardigheid.

  Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *