Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Zelfbeeld en Psychose – ego versus ZIJN

Ingrid over haar zelfbeeld en psychose: "Mijn man liet mij weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd".

Ingrid vertelt over haar zelfbeeld en psychose: “Mijn man liet mij in volle vertrouwen weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd. Dit moest ik wel geloven omdat ik de tranen in zijn ogen zag. Op dat moment begreep ik dat ik mezelf kwijt was”.

Ik kreeg een psychose

Hoe duidelijk wordt het mij opeens allemaal? Verlies van baan, hond, vogel en dierbaren, dit alles werd mij teveel. Ik voelde me in de steek gelaten en onrechtvaardig behandeld, ik wist dat ik hulp nodig had om dit verlies te verwerken. Ik werd doorverwezen naar de eerste lijn psychologie.

Ik volgde een behandeling cognitieve therapie. Na diverse sessies had ik het inzicht gekregen dat ik alles zelf had gecreëerd. Zowel mijn mislukkingen als mijn successen.

‘s Avonds thuis voelde ik mij hier schuldig over, hoe kon ik mensen en situaties toch verkeerd hebben geïnterpreteerd? Hoe kon ik mezelf zoveel pijn hebben aangedaan mijn hele leven lang? Waarom heb ik toch zo ontzettend mijn best gedaan om te worden wie ik dacht te zijn? Wie was ik eigenlijk? Toen belandde ik geheel onverwachts in een psychose.

Wat is een psychose?

Hoe kijk ik hier op terug en wat heeft het mij duidelijk gemaakt? Eerst zei ik tegen mijn man dat het leek alsof er een conflict was tussen het donker en het licht. De engelen en het duivelse, maar wat is dit? Goed en kwaad? Angst of liefde? Of is het zoals ik nu denk een bevrijding van het ego om uit te komen bij je ware zelf?

Ik geloof nu namelijk dat ik inderdaad mezelf met heel veel heb laten belasten. Van kinds af aan werd mij geleerd dat ik beleefd moest zijn en moest gehoorzamen naar alles en iedereen. Ik moest goed mijn best doen op school, op mijn werk en in relaties. Ik plaatste mezelf altijd onder de ander en kwam niet goed voor mezelf op. Als er iets fout ging twijfelde ik altijd aan mezelf of ik het wel goed had gedaan? Ik had mezelf gecreëerd als een gebruiksvoorwerp. Ik was afhankelijk van de goedkeuring en bevestiging van anderen.

Ik ben gaan inzien dat ik dit niet meer wilde

Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan om er achter te komen waar en wanneer ik anders had kunnen handelen. De inzichten kreeg ik door bezieling en kwaliteit in mijn leven te brengen.

De waarde van kernkwadranten

De kernkwadranten van Daniël Ofman hebben mij hierbij geholpen.

Kwadrant van Ofman

Daarnaast volgde ik een creatieve opleiding

Ik heb mijn gevoelens creatief kunnen verwerken. Ook hield ik een dagboek bij om op deze manier mijn voortgang en gedachtegang te kunnen teruglezen. Ik bleef inspiratie ontvangen en alles nam ik serieus. Tot vandaag de dag brengt dit veel vertrouwen in mijn leven. Ik heb rust gevonden en ik kijk anders naar de wereld.

Mijn conclusie is dat ik een enorm slecht zelfbeeld had

Achtervolgingswaan? Ik was bang voor figuren uit het verleden. Ik had veel wantrouwen. Zij wilden mij tegenhouden om de waarheid, die ik dacht te hebben, kenbaar te maken.

Godsdienstwaan? Geloof, hoop en barmhartigheid. Mijn moeder nam ik in mijn vlucht met mij mee omdat zij net als haar naam ‘moeder Theresa’ samen met mij een taak zou hebben.

Grootheidswaan? Ik werd groots en kreeg de macht om alles recht te zetten. Ik was geroepen om vrede te brengen in de wereld.

Wakker worden uit mijn wanen

Mijn man liet mij in volle vertrouwen weten dat mijn ervaring wel waar was, maar alleen in mijn eigen hoofd. Dit moest ik wel geloven omdat ik de tranen in zijn ogen zag. Op dat moment begreep ik dat ik mezelf kwijt was. Wie was ik nou werkelijk, wat moet ik doen? Ik had rust nodig om alles te verwerken wat tot mij was gekomen.

Wat is nu toch mijn jaarlijks terugkomende drive, wat wil ik toch bewijzen? Ik denk dat de trigger is dat ik in 2005 uit mijn functie ben gezet met de opmerking: ‘Het lijkt ons beter dat je je kwaliteiten en talenten ergens anders gaat ontwikkelen. Met het delen van mijn verhaal hoop ik dat ik met professionals en lotgenoten mag praten, zodat dit mijn gemoedsrust ten goede komt.

Ik heb mij sindsdien ontwikkeld als: schrijver, kunstenaar, coach, ervaringsdeskundige, hulpverlener en tuinierster. Maar… Ik vind nog steeds niet mijn rust. Ieder voorjaar begint het weer!


Ingrid is geboren in 1955 te Alkmaar. Ze is een enthousiast en gedreven persoon die haar ervaringen graag deelt. Ze voelt zich een pelgrim die op haar levensweg met vallen en opstaan steeds een beetje verder komt.

Fotocredits: De zwaan staat voor ‘nobele zuiverheid’ de foto is door Ingrid gemaakt op 12 november 2023 in Wormer.

Meer lezen over Psychose en creativiteit?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Eén reactie op “Zelfbeeld en Psychose – ego versus ZIJN”

 1. Ha Ingrid,

  Wat lief van je man! Ja, voor geliefden is een psychose enorm heftig om mee te maken. En inderdaad, uitingen van liefde/naastenliefde drongen soms ook tot mij door toen ik psychotisch was.

  Mooi dat je je ontwikkeld hebt tot: schrijver, kunstenaar, coach, ervaringsdeskundige, hulpverlener en tuinierster.

  Alle goeds en liefs,
  May-May
  PS mooie foto, de zwaan in het zonlicht! Ik heb tijdens mijn psychose in 2021 ook veel zwanen gefotografeerd. Mooi dat die volgens jou staan voor nobele zuiverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *