Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

David A. Treleaven vertelt in Traumasensitieve mindfulness hoe we risico’s van mindfulness voor mensen met een trauma kunnen minimaliseren?

Auteur:

David A. Treleaven

Uitgever:

Uitgeverij Mens!

Verschijningsdatum:

Oktober 2021

Traumasensitieve mindfulness – David A. Treleaven

Mindfulness wordt vaak ingezet om stress te verminderen. Wanneer getraumatiseerde mensen echter langere tijd bewuste aandacht geven aan hun innerlijke wereld, kan dit leiden tot flashbacks, dissociatie en zelfs hertraumatisering. David A. Treleaven vertelt in dit boek hoe we de risico’s van mindfulness voor mensen met een traumaverleden kunnen minimaliseren en ze er toch de vruchten van laten plukken.

In deel I van dit boek geeft David Treleaven een verhelderend, beknopt overzicht van de geschiedenis van mindfulness en trauma, inclusief de manier waarop de moderne neurowetenschap ons begrip van beide vormt. Hij legt uit hoe mindfulness kan helpen bij het herstellen van trauma, maar het ook kan hinderen. In deel II worden deze inzichten vertaald naar de vijf kernprincipes van traumasensitieve mindfulness.

Om de veiligheid en stabiliteit van mensen met een traumaverleden te bevorderen, stelt Treleaven 36 specifieke, traumabewuste aanpassingen voor die rekening houden met uitdagingen op het gebied van aandacht, arousal, de relatie, dissociatie en de sociale context.

Het resultaat is een baanbrekende en praktische aanpak die getraumatiseerde mensen in staat stelt om mindfulness te beoefenen op een veilige en transformatieve manier.


David A. Treleaven is een psycholoog en verbonden aan het California Institute of Integral Studies

Meer lezen over mindfulness?