Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

De Mentale Dimensie – kompas voor een veilige toekomst

Jim van Os: "Laten we kijken naar de mentale dimensie van mentale gezondheid en ons innerlijke leven en de kunst van zelfregulatie".

Vandaag duiken we nog dieper in de fascinerende wereld van onze mentale gezondheid en de mentale dimensie, met een speciale focus op de dynamiek van ons innerlijke leven en de kunst van zelfregulatie.

Welkom terug, lezers van PsychoseNet. In de vorige blogs hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de nuances van geestelijke gezondheidszorg en de diepe wateren van het menselijk bewustzijn en emoties.

Stel je voor, een rivier die constant stroomt en nooit stilstaat

Dat is precies hoe ons mentale leven zich ontvouwt: een eindeloze stroom van veranderingen, gedachten en gevoelens. We zijn niet alleen passieve waarnemers van onze omgeving, maar ook actieve deelnemers die continu onze positie en onze relaties daarin evalueren.

In dit complexe proces spelen emoties een leidende rol. Ze zijn als richtingaanwijzers die ons helpen anticiperen op wat komen gaat. Angst waarschuwt ons voor gevaren, liefde moedigt ons aan om risico’s te nemen, en vreugde brengt ons dichter bij elkaar. Ons mentale leven is een voortdurende dans van voorspellingen en reacties, een spel van anticipatie op de toekomst. Het is dit ‘spel’ dat ons bewustzijn vormt.

Maar wat maakt ons dan mentaal gezond?

Het antwoord ligt in een dynamisch evenwicht. Dit evenwicht zorgt ervoor dat geen enkele emotionele staat permanent is. We kunnen angstig, somber of extatisch zijn, maar uiteindelijk keren we altijd terug naar onze basislijn. Deze constante beweging, deze flexibiliteit, is wat ons mentaal gezond houdt.

Natuurlijk varieert dit dynamisch evenwicht van persoon tot persoon. Sommigen van ons ervaren subtiele golfbewegingen, terwijl anderen heftiger schommelen. Deze variaties vormen deels onze unieke persoonlijkheden en onze manier van interactie met de wereld.

Maar wat gebeurt er als dit evenwicht verstoord raakt?

Dan spreken we van psychisch lijden. Het is een staat waarin de normale golfbeweging van onze emoties en gedachten piekt en vervormt, waardoor de terugkeer naar onze basislijn niet meer lukt.

Dit uit zich in verschillende vormen, van angststoornissen tot verslavingen en eetstoornissen. Het ondermijnt dan ons gevoel van bestaan en onze verbinding met de toekomst. In een volgende blog gaan we hier nader op in.

Mentale gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte

Inzicht in deze dynamiek van mentale gezondheid biedt ons een nieuw perspectief. Het helpt ons te begrijpen dat mentale gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. Het is een actief en dynamisch proces van zelfregulatie, van voortdurend afstemmen op de uitdagingen van het leven. Dit inzicht kan de manier waarop we denken over en omgaan met mentale gezondheid en psychisch lijden fundamenteel veranderen.

Laten we deze kennis omarmen en gebruiken als een kompas om ons te leiden naar een veiliger, gezonder en meer gebalanceerd leven. Want uiteindelijk zijn we allemaal reizigers op de rivier van het leven, zoekend naar onze unieke weg naar welzijn.

Meer lezen over balans?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

8 reacties op “De Mentale Dimensie – kompas voor een veilige toekomst”

 1. Catharina

  Ik herken heel erg wat Renee en Trudie beschrijven. Bewustzijn voelt dieper en helender dan alleen vanuit mentaal inzicht naar psychisch lijden kijken. Komt denk ik ook omdat ik vooral kamp met de gevolgen van preverbaal trauma: woorden komen niet eens aan. Mijn lijf schokt dagelijks, slaapt moeilijk en veel last van een krakend hoofd. Mijn autonoom zenuwstelsel is van slag. Mezelf wiegen, bezingen, hand opleggen, kat aaien, oogoefeningen, energetische healingen geven, intuitief inzicht, wandelen etcetera helpen me wel. Als ik mezelf er uit had kunnen denken, waren mijn problemen al lang opgelost. Het vraagt een diepere laag van bewustzijn. Ben het wel eens dat alle diagnoses geen echt inzicht bieden en ontmoedigend kunnen zijn. Heb zelf 4 diagnoses die allemaal eindigen op stoornis…. Helpt niet bij een positief zelfbeeld en om te verstaan hoe iemand met kunst en vliegwerk extreme situaties heeft weten te overleven.

  1. trudie

   Catharina,

   Misschien heb je wat aan de Video die ik recent zag van Eben Alexander
   neuro chirurg met Cathy Heller. Eben Alexander heeft middels zijn coma gereisd in de andere dimensie en is volledig hersteld na zijn coma.
   Hij beschrijft een heling middels het Universum en te bereiken middels
   meditatie. Hij benoemt ons zogenaamde placebo -effect als spiritueel. Zo
   ben ik dat ook gaan zien.
   De laag is veel dieper ,maar o zo ontzettend mooi!

   Warme groet,

   Trudie

 2. Jos Raaphorst

  De basis van mentale welzijn is draagkracht. Ofwel wat kan je aan in het leven.
  Deze draagkracht wordt bepaald door de mate van emotionele verwaarlozing.
  Het dynamisch evenwicht in de schema kun je zien als draagkracht.
  Het hele leven bestaat uit oorzaak en gevolg waarin van jezelf en de medemens houden aan de basis zou moeten staan.

  1. Jim van Os

   Mooi gesteld Jos dank!

 3. Renée van der Veen-Jansen

  Is ons mentale leven hetzelfde als ons bewustzijn? In mijn ervaring is bewustzijn dieper, neutraler en allom aanwezig. Het gehele heelal kan niet anders dan bewustzijn zijn. Het is die diepere laag (dieper dan emoties en gedachten) én het contact ermee die zorgt voor psychisch evenwicht. Present zijn. Misschien is dat wat jij de ‘Baseline’ noemt, naar waar de mentale golven terugkeren….. In ieder geval is dit riviertje erg geïnteresseerd in de Blogs en heeft het wel tijd nodig om te begrijpen wat er bedoeld wordt.

  1. trudie

   Beste Renee,

   Ik ben het met je eens. Mooi omschreven ook.Voor mijn gevoel is Bewustzijn een diepere laag dan hier lijkt te zijn gepresenteerd in het concept.Het is Beyond. Het is Sacred. Voor mijn gevoel is het inderdaad een diepere laag ,maar ook een nog veel krachtigere laag.Eben Alexander,ervaringsdeskundige in bewustzijn,oud prof. neurochirurgie, werkt met zijn Sacred Acoustics hiermee en heeft ook onderzoek gedaan met een psychiater, waarbij er ook daadwerkelijk aantoonbare verbeteringen waren.!Het is ook het intuïtieve pad wat hierin belangrijk is. Maar met veel interesse wordt deze blog ook door dit riviertje gelezen en het is de goede richting.

   Vriendelijke groet,

   Trudie

   1. Renée van der Veen-Jansen

    🙂

    1. trudie

     Renee,

     Een van mijn vriendinnen Westers getraind medisch specialist,suma cum laude, maar ook Ayurvedic arts (richting spiritualiteit en psychologie) en zelf Medium zegt dit :je kan niet bewustzijn bezien over rationaliteit en materialisme.De enige weg is intuïtief en liefde ,dan kun je bewustzijn of consciousness gaan begrijpen. Maar het blijft Sacred.Meditatie,mindfullness en ook psychose-analyse kan behulpzaam zijn….

     Trudie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *