Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Suus

Suus is een vrouw van 47, moeder van 3 kinderen, getrouwd en heeft de diagnose autisme en een psychosegevoeligheid.

Ze werkt als ambulant hulpverlener jeugd in de gehandicaptenzorg.

Dromen, visioenen, voorkennis, wie zal het zeggen?

Suus: "Soms kan ik 't verschil tussen realiteit en dromen niet onderscheiden. Ik ben wakker, en weet dat ik droom. Vreemde gewaarwording".

Ik heb soms dromen en visioenen. Het speelt zich af in mijn hoofd als een film. Meestal besef ik mij later pas dat ik bepaalde voorinformatie heb gehad als die situatie zich voordoet. Zo kan ik tijdens het hardlopen in een flow komen die mijn brein op een bepaalde golflengte krijgt.

Inheems dorp

Zo “bevond” ik mij ineens in een inheems dorp. Ik zat in een kring en rondom mij waren inheemse mensen. Ineens stond het hoofd op en hij praatte tegen mij, alleen ik kon hem niet verstaan. Hij zag er heel vriendelijk uit en zijn uitnodigende ogen wezen mij naar een opening in de kring.

Paard

In de opening stond een zwart paard. Zeer sierlijk, bijna majestueus. Het paard keek mij aan en ik voelde een connectie en wist dat er een bijzonder paard op mijn pad zou komen in de toekomst.

Betekenis visioen

Het bijzondere is dat ik tijdens dit alles gewoon bleef doorrennen en eenmaal ontwaakt, pakte ik de route weer op. Een paar dagen was ik in de ban van dit visioen en vroeg mij af wat dit allemaal te betekenen had. Een paar jaar later kocht ik een paard, dan wel geen zwart paard maar wel zeer majestueus en bijzonder.

Dromen

Zo kan ik ook over minder fijne zaken dromen of zelfs bezoek aan bed krijgen. Toen mijn schoonmoeder in het ziekenhuis lag, afgelopen oktober, werd ik midden in de nacht wakker van een aanwezigheid naast mijn bed. Het was mijn schoonvader (overleden) en hij zei mij gedag. Ik vroeg hem of hij al bij zijn vrouw was geweest en hij vertelde mij dat hij dat zeker zou doen.

Bezoek aan bed

Een dag later was ik bij mijn schoonmoeder in het ziekenhuis en vertelde haar van het bezoek aan mijn bed. Zij gaf aan dat ze die nacht had gedroomd dat ze bij hun oude huis in de tuin was en dat haar man daar ook was. Hij liep van haar weg en dat had haar teleurgesteld. Ik gaf aan dat hij daarmee wilde zeggen dat het nog geen tijd was om haar op te halen. Zo had zij het nog niet bekeken.

Twee maanden later droomde ik dat mijn schoonmoeder in mijn armen lag en dat ze langzaam verdween. Twee dagen later overleed zij.

Voorkennis

Deze ervaringen zijn bijzonder en soms met minder fijne uitkomsten. Voorkennis of hoe je het ook wilt noemen is niet altijd fijn. Het kan mij heel angstig maken om te gaan slapen omdat ik bang ben dat ik over zaken droom die pijnlijke uitkomsten hebben.

Stress en angst

Ook kan stress ervoor zorgen dat er onprettige waarnemingen zijn. Zo lag ik onlangs in bed en ik was heel onrustig. Ik voelde dat er iets over mijn bed liep. Meestal kan ik denken dat dit mijn overleden kat is die even een kijkje komt nemen, maar die gedachte kwam niet. Dit was iets onheilspellends, iets negatiefs.

De angst nam letterlijk bezit van mij en ik durfde mij niet meer te bewegen. De angst had mij klem. Het zweet brak uit en mijn hart bonkte zo hard dat ik bang was dat deze zou exploderen. Mijn man was in de woonkamer en ik durfde niet uit bed te komen om naar hem toe te gaan. Bang voor die aanwezigheid.

Uitzitten

Vaak helpt het om weg van de situatie te gaan, maar dit keer kon ik mijzelf niet in actie zetten en moest ik het uitzitten. Uiteindelijk ben ik in slaap gevallen maar tjee wat koste dat een energie!

Verschil tussen realiteit en dromen

Ook kan ik soms dromen en het verschil tussen realiteit en dromen niet onderscheiden. Ik ben wakker maar weet ook dat ik droom. Dat is een heel vreemde gewaarwording. Ik kan ook moeilijk wakker worden uit dit soort dromen. Vaak gebeurt dit als ik heel moe of flink overprikkeld ben.

Dit soort dromen kunnen mij de hele dag bezig houden, waarom weet ik vaak niet. Mijn overprikkelde brein brengt mij op plekken die bijna niet te beschrijven zijn en laat mij dingen ervaren die mensen maar moeilijk begrijpen. Dat snap ik ook.

Herkenning

Toch lucht het op om erover te praten en over te schrijven. Ik ben benieuwd of mensen mijn ervaringen herkennen. Dat ik weet dat ik niet de enige ben die hier zo mee worstelt. Ik blijf zoeken naar pasklaar antwoord en weet dat dit onmogelijk is. Misschien dat ik ooit zal begrijpen hoe dit allemaal in elkaar past?!

Meer lezen over dromen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

8 reacties op “Dromen, visioenen, voorkennis, wie zal het zeggen?”

 1. Peet

  Beste Suus,

  Ik ken deze ervaringen ook. Collega was bevallen van een meisje. Ik wist dat zij nog 3 weken zou leven en zou sterven. Is gebeurt. Er zijn nog wel andere ervaringen. Ik heb mij hiervoor ‘afgesloten’ vond het naar. Ik wilde geen voorkennis ervaren. Over de dromen c.q. kan ik wel vertellen dat ik deze heel goed kon duiden. Een voorbeeld hiervan is dat ik rende en rende. Verstopte mij achter een rotsblok en plotseling springt er iets op mijn rug en rukte mijn ogen uit. Deze droom kwam iedere nacht terug. Het symboliseerde de plotselinge dood van mijn man. Zintuigen staan helemaal op scherp. Een raad wil ik je geven. Kijk al deze “waarnemingen” aan. Het is de spiegel van je ziel. Confronteer je zelf ermee. Knuffel 🫂

  1. Suzan Van der most

   Hoi Peet,

   Jij hebt ook bijzondere ervaringen gehad zo te lezen. Ik probeer inderdaad de rode draad uit het verhaal te halen, wat niet altijd zo makkelijk is. Dit soort ervaringen hebben een diepere betekenis, daar ben ik van overtuigd.

   Gr. Suus

 2. J.

  Hoi Suus,

  Ik heb in het verleden ook voorspellende dromen gehad en mijn moeder had het ook. Dus dromen die een situatie, gevoel of gebeurtenis uit de toekomst laten zien. Ik vond het niet fijn, omdat het mij het gevoel gaf dat mijn leven al vast stond. Ik heb toen aan het universum gevraagd of ze wouden stoppen om mij voorspellende dromen te geven, ik zei dat ik het fijner vond om het leven te laten komen zoals het komt. Ik heb aan het universum ook mijn dankbaarheid laten zien voor deze bijzondere ervaring. Het hielp. De voorspellende dromen stopten. Wel had ik een half jaar geleden ineens een voorspellend visioen. Eenmalig. Dat was ok voor mij.
  Je kan overwegen om aan het universum te vragen om het te stoppen, als je dat zou willen tenminste. De wakkere dromen die je beschrijft zijn misschien lucide dromen?

  Groetjes, J.

  1. Suzan Van der most

   Hoi J,

   Bedankt voor je reactie. Het kunnen inderdaad lucide dromen zijn. Het is zo’n aparte beleving…
   Ik weet niet of van die voorkennis af zou willen, maar soms wat meer gedoseerd zou fijn zijn. Ik begrijp wel dat je het leven dan meer laat komen dan dat je voorkennis ontvangt. Ik ga erover nadenken!

   Gr. Suus

 3. trudie

  ps: Wellicht heb je ook wat aan de website van Life after life van dr. Raymond Moody onder het kopje after death met interview van Mark Antony. Hij legt uit onder welke breinstaat we de shared death en andere ervaringen krijgen… In de beta staat en dat is precies ook bij de slaap.

 4. trudie

  Beste Suus,

  Deze herkenning:

  Mogelijk is de ervaring met je schoonmoeder, die droom een Shared death ervaring. Die droom moet dan veel helderder geweest zijn,mogelijk dan een gewone droom of toch wakker zijn.Shared Death ervaringen komen voor ongeveer 2 dagen voor de fysieke dood(bij jouw het geval) tot 1 week na de fysieke dood. Je beschrijft dat ze in jouw armen ligt(samen dus) en verdwijnt en dat zijn kern dingen in een shared death:samen the journey,de reis(het verdwijnen)

  Warme groet,

  Trudie

  1. Suzan Van der most

   Hoi Trudie,

   Ik ga op die site kijken. Bedankt voor je tip!

   Gr. Suus

   1. trudie

    Beste Suus,
    Nog een paar tipjes en je bent er volledig uit denk ik.
    Je zoektocht naar de rode draad:die kun je volgens mijn perceptie geheel op de website life after life van Raymond Moody vinden onder alle kopjes. Wat Mark Antonie mooi beschrijft is dat alle ervaringen van het Universum erg mooi zijn, in al zijn vormen en dat als het angstige of negatieve ervaringen zijn ze gemaakt zijn door de ego zelf.
    Je Shared death ervaring kun je goed te weten komen door
    de website van William Peters:Shared Crossing research initiative.
    Warme groet,
    Trudie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *