Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychose door spirituele ervaringen?

blog-psychose door spirituele ervaringen

Voelen dat je meer bent dan alleen je kleine ik… beseffen dat je allesomvattend bent, één met de wereld en het universum… een sterke drang om andere mensen te helpen en/of te vertellen over je belevingen… en soms daarnaast (of daarna) een plotselinge angst voor deze onbekende wereld en reacties van jou of je omgeving.

Spirituele ervaringen kunnen overweldigend zijn. Soms zo overweldigend dat je ervan in de war raakt. Dat hoeft niet, je kunt een spirituele ervaring hebben en die met gemak (of iets meer moeite) integreren in je leven. Je verandert, maar je ervaart dat als positief en je omgeving ook.

Raak je wél in de war, betekent dat niet dat je spirituele ervaring niet authentiek was en ook niet dat je gek geworden bent. De ervaring was op dat moment gewoon te veel voor je systeem.

Wat er gebeurt vanuit het gezichtspunt van energetische therapie (chakra-leer, aura-healing, sjamanistisch energiewerk) als een spirituele ervaring verwarring veroorzaakt?

Een aantal dingen

De belangrijkste reden voor het ontstaan van een psychose na/naast een spirituele ervaring vanuit het energetische wereldbeeld is een onbalans in je energieveld, waarbij het grootste gedeelte van je energie zich bovenin bevindt, ter hoogte van je hoofd, soms met een extra lading bij één van de andere chakra’s. We noemen dat meestal ‘ongeaard’, maar dat komt niet alleen door te weinig tuinieren of te weinig boswandelingen op blote voeten.

Een slechte aarding heeft in de energetische therapie te maken met blokkades in je energieveld, waardoor de energie niet goed van boven naar beneden kan stromen. Deze blokkades worden veroorzaakt door trauma, ook als je geen diagnose PTSS hebt. Iets in je leven heeft ervoor gezorgd dat je je niet veilig voelt op aarde en liever vertoeft in hogere sferen. Je energie geeft daar vorm aan door bovenin je energieveld te blijven hangen. Door traumaverwerking en door te oefenen met het omarmen van al je gevoelens, behoeftes en grenzen, kun je je (weer) veilig gaan voelen en ‘landen’.

Nou hebben wel meer mensen last van een energieveld dat niet in balans is, dus waarom krijg je dan psychoseklachten?

Een psychose ontstaat pas door een overbelasting van je hersenen. De meeste spirituele ervaringen gaan samen met een overweldigend geluksgevoel en opwinding. Onze hersenen en ons stresssysteem reageren daarop met een overvloedige aanmaak van dopamine en andere neurotransmitters en hormonen. Vanuit het energetische wereldbeeld is dit een gevolg van wat er in je bewustzijn gebeurt en is deze aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet de oorzaak van je spirituele ervaring, maar het gevolg.

In het gevoelige samenspel van neurotransmitters in je hersenen zorgt een dopamine-overschot voor psychoseklachten

Daarom worden vaak anti-psychotica voorgeschreven: dit remt de dopamine-aanmaak en reduceert zo de klachten. Vanuit het energetische wereldbeeld pak je met medicijnen het gevolg aan, niet de oorzaak. Soms heel handig en zelfs levensreddend, maar niet voldoende. De onbalans van die neurotransmitters ontstaat namelijk niet uit het niets, maar doordat je hersenen niet berekend zijn op de belasting van een spirituele extase en eventuele trauma’s die in de turbulentie loskomen.

Hoe erg je last krijgt van een reactie in je hersenen na/naast een spirituele ervaring hangt van allerlei factoren af.

 • Iedereen heeft een heel persoonlijke cocktail van neurotransmitters en hormonen. Daardoor is de één gevoeliger voor psychoseklachten dan de ander. Je reguliere arts kan je meer vertellen over de chemie!
 • Niet iedereen gaat even diep in een spirituele ervaring en niet iedereen heeft moeite om zo’n ervaring te integreren. Je persoonlijkheid, culturele en religieuze achtergrond en algehele emotionele stabiliteit spelen hier een rol.
 • Als je hersenen gevoelig zijn door stress, slaapgebrek, drugs of alcohol krijg je sneller klachten dan wanneer je lekker in je vel zit en uitgerust bent.
 • Voedingstekorten, intoleranties (gluten bijvoorbeeld, maar laat je regulier testen om niet onnodig glutenvrij te hoeven eten) en leefstijl hebben een effect op je weerbaarheid. Hoe gezonder je eet, hoe meer je beweegt en hoe beter je slaapt, hoe kleiner de kans is dat een spirituele ervaring omslaat in een psychose.
 • Het helpt om mensen om je heen te hebben waarbij je je veilig voelt en over je ervaringen kunt praten.

Tot slot: spirituele ervaringen zijn heerlijk

Dat vinden de meeste mensen. Daarom zoeken veel mensen ze opnieuw op, ook als het ‘mis’ is gegaan. Je omgeving kan dan adviseren (of eisen) dat je je niet meer bezighoudt met spiritualiteit. Aan de ene kant heel begrijpelijk, want je wilt graag dat het goed gaat met iemand. Voor veel mensen is spiritualiteit echter een eerste levensbehoefte. Als je daar dan niet mee bezig mag zijn, voelt dat helemaal niet zo goed.

Door goed te letten op je balans, kun je proberen om een geaarde vorm van spiritualiteit te beleven in verbinding met anderen, zonder ‘uit de bocht te vliegen’ (of door het dak). Hopelijk heb je daarbij iets aan de punten uit dit blog. Lees vooral veel op PsychoseNet en praat erover met andere mensen met gelijke ervaringen. Zo wordt het ongewone normaal en het bijzondere hanteerbaar.


Merel is energetisch therapeut. Neem een kijkje op haar website.

Foto creative commons (Piqsels)

Meer lezen over spirituele ervaringen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

2 reacties op “Psychose door spirituele ervaringen?”

 1. kornelis zeedijk

  Kor zeedijk

  lange tijden zij kijken mij na
  naar waar tijden niet lang lijken te zijn
  Het is stil rond mijn hoofd
  kort verstand de hoed en de rand

  en de wind sneed enthousiast
  de vorst deed het koud voelen
  een late winterbui
  sneed door merg en been

  de kale vlakte ondersteunt
  het uitgestrekte firmament
  horizontale flarden regen en mist
  dringen door de kleding heen

  1. Psychose is dwarrelen zandopvlakte
   wat ontluikt in mist en leegte

   Deze ontmoeting heeft mijn Ik omarmt
   samen met helpende handen

   Mens is terug 2023 met hulp van GGZ Drenthe
   Reis ik verder ,zet elke dag mijn stappen vooruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *