Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Jim van Os schreef deze toegankelijke boeken:

Trauma Begrijpen in 33 vragen

Psychose Begrijpen in 33 vragen

Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen

We zijn God niet

Waarom een GGZ gebaseerd op het ziektemodel mensen ziek kan maken – hoe het ook anders kan

Van ziektemodel in de GGZ naar grondvoorwaarden voor herstel; “Wat heb jij nodig om te kunnen leven op jouw manier?” - Jim van Os, Psychiater

Waarom een GGZ gebaseerd op het ziektemodel mensen ook ziek kan maken? Jim van Os: “Stel je even voor: je bent de weg kwijt. Niet figuurlijk, maar écht. Alles wat vanzelfsprekend was, is het niet meer. Je hoofd maalt, je lijf protesteert, de wereld voelt te groot. En dan kom je bij de ggz. Wat is het eerste wat je krijgt? Een diagnose.”

Een naam, een label

Dat zou moeten helpen. Houvast geven. Uitleg verschaffen. Maar wat als datzelfde label je vervolgens vastzet in een systeem dat vooral denkt in termen van ziek-zijn, symptomen bestrijden, functioneren normaliseren?

Het huidige ggz-systeem is gebouwd op een fundament waarin het ziektemodel centraal staat: psychisch lijden wordt primair gezien als stoornis, een defect in de hersenen, een behandelbare aandoening. En begrijp me goed: dat model heeft z’n waarde. Het is niet verkeerd om lijden te willen verlichten. En het is logisch dat professionals zoeken naar verklaringen die houvast geven, die meetbaar zijn. Maar wat als dat model té dominant is geworden? Wat als het in plaats van helpen juist begint te belemmeren?

Van “behandeling” naar begeleiding bij het leven

Er zijn inmiddels genoeg aanwijzingen dat mensen met ernstige psychische problemen vaak niet beter worden van het ziektemodel, maar juist zieker. Niet per se door kwade wil of foute behandelingen, maar simpelweg doordat het model te beperkt is. Het focust op symptomen, richt zich op risicomanagement, en vergeet ondertussen iets essentieels: het leven zelf. Het model zegt: je moet eerst genezen voor je kunt leven. Terwijl mensen vaak juist genezen door weer te mogen leven – met vallen en opstaan, mét hun gevoeligheden, niet ondanks.

Denk aan modellen als salutogenese (gericht op wat gezondheid bevordert, niet wat ziekte veroorzaakt), risicoreductie (je ziekmakende context aanpakken of je lifestyle echt serieus gaan nemen), veerkrachtontwikkeling, betekenisgeving, spiritualiteit. Dat zijn geen softe randverschijnselen. Dat zijn de grondvoorwaarden voor herstel. Die modellen vertrekken niet vanuit de vraag “wat mankeert je?”, maar vanuit: “wat heb jij nodig om te kunnen leven, op jouw manier?”

Een andere stem: ervaringsdeskundigheid

En dan is er de ervaringsdeskundige beweging – al veertig jaar een alternatieve stem binnen de geestelijke gezondheidszorg. Mensen die zelf door diepe dalen zijn gegaan, en in plaats van daar een etiket op te plakken, zeggen: ik heb moeten leren leven met mijn kwetsbaarheid. En dat leren, dat kun jij ook. Niet door symptoombestrijding, maar door stap voor stap te ontdekken wie je bent, wat jou raakt, wat werkt voor jou.

Zij zien psychisch lijden niet als defect, maar als een soort existentiële les. Een radicale levensvraag. En dat maakt het dus ook een leermodel. Niet “hoe word ik weer normaal?”, maar: “hoe geef ik mijn leven vorm mét wat ik heb meegemaakt?” Dat is wezenlijk anders dan het gangbare idee dat herstel gelijkstaat aan ‘symptoomvrij zijn’.

De neoliberale valkuil: ziek zijn als enige escape

Daar komt nog iets bij. Onze samenleving wordt steeds meetbaarder, maakbaarder, prestatiegedrevener. Je moet snel herstellen, weer werken, presteren, gelukkig zijn. En als dat niet lukt? Dan is ziek-zijn soms de enige nog geaccepteerde reden om níét mee te hoeven doen. Maar dat maakt ziek-zijn dus ook een sociaal overlevingsmechanisme. En dan wordt het ineens tricky: we gaan mensen helpen om ‘weer te functioneren’, terwijl de vraag misschien veel fundamenteler is – wil ik eigenlijk wel functioneren in een systeem dat me kapotmaakt?

Psychosenet: niet verwerpen, maar kantelen

Laten we helder zijn: het ziektemodel hoeft niet weg. Diagnoses kunnen behulpzaam zijn, behandelingen kunnen levens redden. Maar ze moeten WEL in dienst staan van de mens, niet andersom. Diagnostiek moet niet de identiteit van iemand worden, maar een tijdelijk hulpmiddel. Behandeling moet niet sturen, maar volgen wat iemand nodig heeft om weer grip te krijgen op zijn of haar leven.

Bij PsychoseNet gaan we uit van mentale variatie, neurodiversiteit, én het fundamentele recht om je eigen pad te lopen. Wij assisteren mensen bij het leven – niet bij het ‘normaliseren’. Diagnose en behandeling zijn welkom, maar altijd dienend. Niet als doel, maar als middel. Omdat ieder mens méér is dan zijn DSM-code. En omdat psychisch lijden misschien wel het moeilijkste, maar ook het meest menselijke is dat er bestaat.

Meer lezen van Jim van Os?

Meer lezen over dit onderwerp?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

9 reacties op “Waarom een GGZ gebaseerd op het ziektemodel mensen ziek kan maken – hoe het ook anders kan”

  1. Renée van der Veen

    En dan nog de ALLERMOOISTE:
    ‘ Omdat psychisch lijden misschien wel het moeilijkste maar ook meest menselijke is dat er bestaat.’
    om stil van te worden….. diep respect en dank.

  2. Renée van der Veen

    Tja weer een briljant stuk. Zó vol pareltjes dat ik ze niet allemaal kan noemen. Maar enkele dan:
    – De wereld voelt te groot….
    – psychisch lijden; een radicale levensvraag.
    – Behandeling moet niet sturen maar volgen.
    – assisteren van mensen bij het leven, niet bij ‘normaliseren’.
    Veel dank Jim van Os. En veel dank PsychoseNet.

  3. Jasper

    Het eerste wat ik kreeg was een injectie in mijn achterste niet eens een diagnose laat staan een diagnostisch onderzoek!

    1. Roelof

      Dat heb ik ook meegemaakt. 6 jaar in de intramurele psychiatrie met allen dwang medicatie en geen enkel therapeutisch gesprek.

    2. Roelof

      Vervolg
      In 6,5 jaar heeft nooit iemsnd in de ggz gevraagd wat mijn voorgeschiedenis was en hoe het zover heeft kunnen komen. Het enige wat ze konden bedenken was medicijnen erin, en wachten tot het vanzelf over zou gaan. En ik was niet de enige die dit mee heeft gemaakt. Lotgenoten van mij zitten daar nu al meer dan 40 jaar. In een volledig hopeloze situatie dus.

  4. Daan

    Dit blog is in deze fase van mijn leven zó waardevol – dank!

  5. Lizet

    Laten we de politieke leiders eens in de DSM zetten. Assertiviteit is namelijk ook aan anderen denken in behoeftes en verlangen, niet te direct zijn, naar jouw hand forceert (juist dat agressiviteit is (hoogstens passieve vorm) etc. De laatste jaren is vaak naar economie gehangen en mensen stemmen via hun cognitief/groepsgevoel – gelijkgestemde, vaak mensen met bedrijven en dus hun ‘libido’ achterna gaan, de kloof tussen mens is ontstaan, wat te vinden is in dat ‘links en rechts gespuug’ – geleerden staan met de rug tegen de praktische en gevoelige mens, die drie verbinden niet meer. Laten we het eens omdraaien, we verbinding missen in de toekomstige tijd, we emotioneel onvolwassen zijn geworden, hard zijn als ‘normaal’ zijn gaan zien (kijk maar naar politiek, dat is genormaliseerd ; de gevoelige mens komt er niet tussen, kijk al maar naar Omtzigt die vaak als ‘janker’ wordt bestempeld’ daar is dus ook geen diversiteit in mens/persoonlijksheidstype.

    En de groep die dat dan wel is wordt ‘subassertief’, zijn gedicteerd en ingevuld, worden neergehaald desnoods.

    1. Lizet

      Ook ik kreeg inderdaad vroeger al in het begin antidepressiva zonder gesprek in gevoelens en situatie. 1x werd ik opgenomen en hadden ze al als tunnelvisie ‘autisme’ , daar werd ik op geobserveerd. Toen dit het niet bleek te zijn, hebben ze er “sociale fobie” ervan gemaakt (in een week tijd) Later in mijn 20ste kwam ik weer, met heel mijn verhaal over emotioneel(narcisme) en fysiek geweld op 4 a4tjes , hebben ze mij weer antidepressiva willen geven (geweigerd) en weer het ‘oude laatje’ sociale fobie gepakt, terwijl ik echt Complexe-PTSS denk te hebben en op heden dus nog steeds niet op wordt geholpen. Ik ben zelfs toen naar “bemoeizorg” geplaatst omdat ik op een gegeven moment inzicht had dit niet te kunnen aanpakken omdat ik voor mijn gevoel alleen maar achteruit zou gaan met deze aanpak en dus ook daar ‘nee’ tegen zei (wat dus goed was van mij ‘grenzen aangeven’). Niet te spreken over de hoofdbehandelaar die opperde mij dat ik moest komen terwijl ik ‘migraine’ had met op bed liggen en overgeven, ook een emotioneel onvolwassen man was. – dit is in mijn dossier komen te staan ook en kom je dus moeilijk van af, laat staan al mijn ‘LVB’ plaatje’ op jonge leeftijd met ziekte getest terwijl ik ook denk dat niet te hebben maar meer ook door narcistisch misbruik/fawning – CPTSS en zelfs selectieve mutisme had.

  6. Lizet

    Maar waar zijn de uitspraken “er zijn dromers & doeners”? Wat als we mensen ‘ziek’ zijn gaan zien terwijl ze helemaal niet ziek zijn of een stoornis hebben? Sommige mensen zijn doeners en sensorisch en hebben nieuwe ervaringen nodig/flexibiliteit, wat als kind eruit kan komen omdat een kind nog zoekende is en onbegrensd, niet iedereen is een ‘literatuur lezer en nee, is daar dus ook niet gefocust op omdat men dat cognitief niet bezit”

    Ik ben een dromer, ik overdenk graag maar weet tegelijkertijd dat het een valkuil is maar ik haal er ook inspiratie uit, creativiteit en beeldvormend. Ik ben empathisch en weet dat ik soms daardoor teveel in een ander kan zitten maar tegelijkertijd is het ook mijn kracht, kan ik mensen helpen. Ik ben wat langzamer in denken maar dat komt omdat ik dieper en intens denk, naar binnen toe en in lagen en verbindingen(intuïtief),in een drukke klas is dat dan niet je omgeving omdat je ‘energieën’ van anderen opneemt, en is omdat je maar alles moet doen in een uurtje tijd, wat werkdruk oplevert (wat ook niet iedereen kan en anderen juist wel) ,+ prestatiedruk is dat te overweldigd, de verschillen van spanningsbogen, het verschil tussen extravert & introvert. Nog eens prestatiedruk doet de introvert tekort zowel de mens die de kant heeft van sensorisch en doeners zijn.

    Ik laat me geen label aanpraten want ik denk dat het inhoudelijk al voor ons ligt en dat het gewoon ‘de mens’ is met verschillende nuances, verschillende hoogtes en laagtes, je ouders, je omgeving, misschien trauma, alles telt mee en niemand is daar hetzelfde.

    Wet van Yerkes-Dodson: Het is namelijk zo dat introverten qua hersenfuncties meer geactiveerd zijn dan extraverten. Dit zou zijns inziens kunnen verklaren waarom introverte mensen onder stress slechter presteren dan extraverte personen: zij zitten immers al dichter tegen het optimale niveau (of omslagpunt van de grafiek) aan. De extraverte persoon zal daarentegen door zijn ‘onderarousal’ juist baat hebben bij stress. (denk ook aan examens, introverten lopen al achter, ik ben xelfs xo in spanning gegaan dat ik ‘klapte’ en lage bloeddruk kreeg en black-out kreeg, ik had goede cijfers in het jaar en examen deed ik het ineens ‘heel slecht’ wegens die spanningsbogen.
    – ook bij extraverten heb je ook ‘denkers en meer voelers, de voelers zullen zich sneller vervelen en dus afgeleid zijn dan weer de denkers’ , de voelers hebben prikkels nodig en moeten meer dingen doen, tegelijkertijd ook meer praktisch. In school kan dat niet en moet je ook vaak denken/literatuur/lezen. De meesten van deze mensen xijn dan ook vaak ZZP’er/zelfstandigen, verschillende dingen doen etc, dat omdat ze cognitief dat natuurlijk aanvoelen, constant nieuwe prikkels/stress nodig hebben, nieuwe ervaringen.

    Ik daarentegen kan het ook niet lang aan, kan mijn hersenfuncties niet opnemen omdat ik lang en intens nadenk, dan hersenmoe/lang geactiveerd wordt ‘klapt’ en niet meer ordelijk kan zijn omdat ik velen lagen en verbindingen zie en niet in een korte tijd kan verwerken, eerst informatie moet innemen en verwerken en dan is de tijd al voor de helft voorbij met een klas vol drukte (sensitiviteit/empathisch) , neem je allerlei energieën en indrukken op, als kind dat al merkte, ik nam ook daar al trauma’s mee van anderen of dacht al na over ‘hoe de leraar te werk ging’ en ik niet snapte waarom we aardrijkskunde één keer hoefde op te dreunen, stickertje kregen en al klaar waren.. niet hoefde te herhalen om het te blijven weten/te blijven onthouden. Als introvert dat maar niet zei want misschien was ik wel vervelend of een last, de vragensteller was meer naar binnen gericht.

    Het is de verschil van de mens en waarom ik uitspraken als ‘hardwerkende mens, dat meestal gericht is op hele dagen, dat een vorm van discriminatie is, want niet iedereen kan qua energie lang werken, “alleen tijd’ nodig hebben, rustzoekers zijn en qua breinactiviteit & lichamelijk niet kan bereiken.

    Veel politieke leiders zijn nu denkers en sensorisch, die staan dus ver weg van wat andere mensen voelen, korte termijn/hier en nu en niet dus intuïtief, en als ze dat wel zijn, zijn het vaak denkers en hebben ze voeler-kant als stress/zwaktepunt, geheel op logica en theoretisch/strategisch, staan net zo min af voor bijvoorbeeld de empathische gevoelige mens af die dieper voelen, emoties, woorden dieper nemen, houdingen, energieën.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *