Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Hopensjouwer

Hopensjouwer (pseudoniem) schrijft herkenbare blogs voor PsychoseNet.

Het duurzame leven begint bij 40 – en over S10

Blog-Het duurzame leven begint bij 40

Hopensjouwer heeft een verbouwing die start op Aswoensdag. Een bijdrage aan het duurzame leven en energie onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid van Russisch gas in het bijzonder. Van oorlog word je niet vrolijk. Maar: “Gelukkig zijn er in deze trieste oorlogsdagen ook dingen waar mijn hart wél warm van wordt.”

Niets is blijvend in het leven. Volgens het boeddhisme moeten we ons nergens aan hechten, want alles verandert voortdurend. Zo ook in mijn flat, waar ik net een ingrijpende verbouwing achter de rug heb. In het kader van de energietransitie (verduurzaming en overschakelen op duurzame energiebronnen) is mijn vertrouwde gaskacheltje na een kwart eeuw vervangen door een centrale verwarming met hybride warmtepomp en hoogrendementsketel. In plaats van een vierpits gaskookstel heb ik nu een inductiekookplaat, en ook is overal dubbel glas (HR++) geplaatst. En als kers op de taart kreeg ik vier eigen zonnepanelen op het dak van het flatgebouw.

Maar vóór het zoet komt eerst het zuur

En – toeval bestaat niet! – de start van die verbouwing in mijn flat was uitgerekend op Aswoensdag. Die dag (dit jaar op woensdag 2 maart) vormt in de katholieke traditie het begin van de Veertigdagentijd: een periode die Jezus volgens de bijbel in de woestijn doorbracht en waarin hij door de duivel op de proef werd gesteld.

Zelf moest ik ook zowat veertig dagen op mijn tanden bijten, vooruitdenkend aan de tijd dat alles af zou zijn. Dag in dag uit werd ik op de proef gesteld: elke ochtend stonden al om half acht de bouwvakkers voor mijn neus en begon weer het oorverdovende sloop-, timmer- en bouwwerk, waardoor ik noodgedwongen naar elders moest uitwijken om te kunnen werken.

Ik testte positief op Corona

Daar kwam nog bij dat ik midden in deze periode totaal onverwacht ook nog eens positief testte op corona en in quarantaine moest (waarbij de verbouwing in mijn flat een week werd stilgelegd, terwijl in omliggende flats de herrie gewoon doorging). Het woord ‘quarantaine’ kreeg in deze context trouwens wel een speciale klank.

Oorspronkelijk sloeg die term op de periode van veertig dagen dat de bemanning van een schip niet van boord mocht om tijdens een pestepidemie de ziekte niet verder te verspreiden. In mijn geval waren het gelukkig geen veertig, maar slechts vier dagen; toen was ik al vrijwel geheel klachtenvrij.

Niettemin ben ik blij dat ik met deze ongemakken heb kunnen bijdragen aan verduurzaming en dat ik tevens mijn steentje heb bijgedragen om minder afhankelijk te zijn van Russisch aardgas. Want net in deze periode vond de Russische inval in Oekraïne plaats. Dag na dag vullen schrijnende beelden over deze oorlog, die tot veel leed en ellende heeft geleid, onze tv-schermen en krantenpagina’s.

Gelukkig zijn er in deze trieste oorlogsdagen ook dingen waar mijn hart wél warm van word

Zo was ik erg onder de indruk van de Nederlandse bijdrage aan het Eurovisie Songfestival van dit jaar: de zangeres S10 met het prachtige lied ‘De diepte’, over het verdriet rond verlies en afscheid.

YouTube player
S10 – De Diepte – Live

Ze zong het vol overtuiging vanuit het diepst van haar ziel

Daar komt nog bij dat S10 (in het dagelijkse leven gewoon Stien den Hollander geheten) in haar liedjes open en eerlijk vertelt over haar eigen achtergrond. Als tiener kampte ze met depressies en psychoses, waarvoor ze ook enige tijd opgenomen is geweest. Het vergt moed om daarmee naar buiten te komen, want op psychiatrische problemen rust nog steeds een groot taboe.

Met die openheid toont S10 zich een ware kwartiermaker, die zich kwetsbaar durft op te stellen en zo juist haar grote kracht toont. En hoewel ze slechts elfde werd (terwijl Oekraïne uit solidariteit dit jaar de meeste punten kreeg), was ze in mijn ogen dé grote winnaar.

Duurzaam en energiezuinig ga ik nu door het leven. Het enige waar nog steeds veel onnodige energie mee verloren gaat, is de aanhoudende onmin met mijn buurman. Maar zoals niets in het leven blijvend is, zal ook daar wel ooit een eind aan komen.

foto creative commons (Piqsels)

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *