Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Het fundament – Hoe herbouw je jezelf?

Blog Het fundament

Hoe herbouw je jezelf? Lonneke is bezig haar leven opnieuw op te bouwen en vergelijkt deze heropbouw met de bouw van een huis. Hoe bouw je eigenlijk een huis zonder architect, zonder aannemer en zonder bouwtekeningen?

Ik ben een huis aan het bouwen. Ik ben alleen vergeten om een architect in te huren, dus ik heb werkelijk geen flauw idee hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Wordt het een villa, een bungalow of een stacaravan? Ik weet het niet.

Pas als het af is zal ik weten wat het eindresultaat is

Ik ben de aannemer trouwens ook vergeten, dus het bouwen is een kwestie van trial-and-error. Ik moet losse, op zichzelf staande informatie zelf zien samen te voegen tot een mooi werkbaar geheel. Bij het bestellen van de ramen kan ik niet overzien hoe ze in mijn huis zouden moeten kunnen passen, dus dat doe ik voorlopig maar niet. Er zullen ramen komen. Met helder glas zodat ik naar buiten kan kijken. Deuren om mensen naar binnen te kunnen laten en de wereld buiten. Een open haard om me te warmen en een bubbelbad in de badkamer. Maar dat is allemaal ver weg, dromenland.

Voorlopig ben ik nog bezig met die klotefundering

De websites die ik heb geraadpleegd om te leren hoe je een fundering stort blijken niet allemaal even betrouwbaar. Ik heb keer op keer een paar dagen later de boel weer moeten afbreken, met een drilboor het cement aan diggelen gebracht en het puin moeten afvoeren naar de vuilstort. Ik kreeg blaren van de kruiwagens, want ik kon geen auto lenen. Bij de stort ben ik een bekend gezicht. Ze weten inmiddels hoe ik mijn koffie drink en geven pleisters voor mijn handen.

En telkens als ik dan weer terug kom bij mijn lapje grond ziet het er nog erger uit als te voren

Bij elke mislukte fundering wil ik opgeven. Maar met elke in elkaar gestorte fundering heb ik wel weer dingen geleerd. Mijn laatste fundering kon ik zelfs storten zonder alle kuilen opnieuw te moeten graven. Hij ziet er nu echt prachtig uit. Voor een zelfgebouwde fundering tenminste. Hopelijk blijft hij stabiel en blijkt over een paar maanden niet dat ik eigenlijk heipalen nodig had.

Volgens de brochure was mijn lapje grond ondergrond door stevig zand

Maar ja, als ik in dit proces één ding heb geleerd is dat mooie plaatjes geen mooi resultaat geven. Oké, ik heb er een paar jaar over gedaan, maar dat laatste fundament dat ik een paar maanden terug heb gestort lijkt echt stevig en mooi geworden. Bijna professioneel.

Morgen begin ik aan een LOI-cursus metselen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *