Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Het is níet over – als de crisis voorbij is

Het is niet over - een blog van Madelief

Het is níet over. De opnames zijn geweest. De pillen afgebouwd. De mensen zijn niet bang meer als de telefoon niet op tijd opgenomen wordt.

En ja, er is nog wel de psycholoog en de psychiater. Beetje de boel bijhouden toch? En wat fijn dat het zo goed gaat. Gelukkig is die rottijd voorbij! Je ziet er ook goed uit trouwens. En dan komen ze; de flashbacks: ambulances, ziekenhuis, paniek en schreeuwen, zoveel nachten. De wanhoop, pijn, strompelen door de stroop.

Al die weggegooide jaren

Flarden van herinnering. Schaamte, boosheid en een bak verdriet. En bij elke donkere gedachte: ‘oh nee toch, straks ga ik weer!’. Wat als dit (weer) het begin is, dat kan ik niet nóg een keer!

Een leven bouwen op jaren puinhoop

Stapje voor stapje, steentje voor steen. Ik worstel, ik ploeter, ik bouw wat, ik val. Maar nu achter de schermen. Want: ‘het gaat toch zo goed!?’ Als de crisis voor bij is… Is het níet over.

Draken en Demonen

Tegen alle duizend Draken
Tegen elke Demoon
Elke angst en elke schreeuw
Die ik in mijn waanzin slaakte…

Zit jij daar gewoon…

Met je schep en met je emmer
‘Kijk een vlinder!’, ‘Kijk een steen!’

Als de Draken soms weer komen
Knuffel jij me er dan doorheen?


Madelief had 8 jaar ernstige depressies (met vaak een psychotisch randje) en drie klinische opnames. Het gaat de laatste 1,5 jaar ‘oké’. Maar de zoektocht naar ‘wie ben ik nu?’, ‘wat kan ik nu (nog/weer)? en hoe blijf ik mijn Draken en Demonen steeds een stapje voor blijft nog elke dag een thema.

Meer lezen over jezelf terugvinden?

Wist je dat je op PsychoseNet veel goede informatie vindt?

Bijvoorbeeld onze, door professionals geschreven, informatie over herstel!

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Het is níet over – als de crisis voorbij is”

 1. Cindy

  Zo passend geschreven. Herkenbaar. Succes.
  Liefs,

 2. Renée van der Veen-Jansen

  Wat een aangrijpende blog. En zo herkenbaar, de eerste periode na een crisis is zó zwaar.
  Bij mij werd het na een tijd wel een heel stuk makkelijker.
  Heel veel sterkte Madelief en alvast ook heel veel succes ( voor als je leven weer op gang komt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *