Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Je psychiater en de verpleging vertrouwen. Ja, dat kan.

de psychiater en verpleging vertrouwen

Je psychiater en de verpleging vertrouwen. Hoe ging dat bij mij? Ik herinner me mijn eerste gedwongen opname vanwege mijn psychose nog goed. Het was in 2009. Het voelde alsof ik in een gevangenis zat, regelmatig keek ik door de glazen deur van de nooduitgang naar buiten. De mensen aan de andere kant van het glas leefden in vrijheid.

De psychiater vroeg me tijdens onze gesprekken vaak rechtstreeks of ik aan de geheime dienst dacht. En ja, daar dacht ik aan, maar ik kon daar niks over vertellen. Ik had het idee dat ik sowieso niks mocht vertellen van de geheime dienst. Doordat ik niet meewerkte en geen medicatie wilde ging het slechter en slechter met me. Ik sliep helemaal niet meer, at nauwelijks en viel daardoor af. Op een gegeven moment belandde ik voor een aantal nachten in de isoleercel. Dat vond ik echt verschrikkelijk. Ik kreeg dwangmedicatie. Dit was ook weer zo in 2013. De mensen aan de andere kant van het glas leefden in vrijheid.

Het heeft lang geduurd

voordat ik psychiaters en verpleegkundigen echt ging vertrouwen. Wat bij mij indruk maakte was dat ik mijn boek over mijn opname cadeau gaf aan een psychiater. Ik vertelde erbij dat ik psychisch kwetsbare mensen wil helpen en dat ik zelf enorm geleden had onder de zorg die ik kreeg. Zij zei toen uit de grond van haar hart: Ja, maar dat wil ik ook, ik wil ook mensen helpen! Een andere keer, het was in 2013, was ik voor de tweede keer gedwongen opgenomen en toen zei een verpleegkundige vanuit zijn hart: “May-May, ik kan zien dat je echt lijdt.” Zijn hele houding straalde bezorgdheid uit. Dat betekende erg veel voor me, want ik kon zien dat hij echt met mij te doen had, dat voelde ik, zelfs terwijl ik psychotisch was.

De vereniging voor psychosegevoelige mensen, Anoiksis, had mij verteld over Jim van Os

Dat hij een psychiater is die geen labels plakt op mensen en je echt ziet als mens. Tijdens mijn tweede dwangopname is Jim me helemaal vanuit Maastricht op komen zoeken in de kliniek in Hilversum waar ik opgenomen was om aan ‘’mediation’’ te doen. Hij tekende een stijgende lijn op het bord. Ook adviseerde hij me om de dwangmedicatie te slikken die ik gekregen had. Dat was bijzonder voor me, want ik had het een en ander van Jim gelezen en weet dat hij voorstander is van zo min mogelijk medicatie. Onthoudt, verminderen van medicijnen kan als je weer stabiel bent. Later heb ik Jim opgezocht in Utrecht omdat ik de stem van Christus hoor, en ik vroeg me af of dat nou rest-psychotisch was of niet. Mijn psychiater vond het namelijk een vreemd puzzelstukje. Jim vond het gelukkig erg mooi dat ik de stem van Christus hoor. Tijdens onze ontmoeting heeft Wybo Vons deze foto gemaakt, Wybo was toen toevallig aanwezig in verband met een eerdere afspraak van Jim.

Je psychiater en de verpleging vertrouwen

Dus, wat ik zeggen wil. Psychiaters en verpleegkundigen hebben echt het beste met je voor. Wat niet wegneemt dat het bij mij jarenlang duurde voordat we een antipsychoticum hadden gevonden waarbij ik niet ernstig leed onder de bijwerkingen. Ik ben ook mede daardoor jarenlang depressief geweest. En als je poliklinisch behandeld wordt en je bent echt niet tevreden over je behandelaar dan kun je dat best aangeven. Al is het bij mij in al die jaren maar een keer voorgekomen dat ik een behandelrelatie beëindigd heb. Zij begreep niet hoe ik onder de bijwerkingen van de medicijnen leed. Later hebben we het daar wel samen over gehad. Ik heb nu al jarenlang een goede behandelrelatie met mijn psychiater. Dat is iets waar ik erg dankbaar voor ben.

Alle liefs en goeds.
May-May

foto gemaakt door Wybo Vons

Lees ook:

Ken je de boeken van PsychoseNet al?

Reacties

4 reacties op “Je psychiater en de verpleging vertrouwen. Ja, dat kan.”

 1. Suus

  Hoi May-May,

  Mooi dat je hierover geschreven hebt! Ik herken het niet vertrouwen heel sterk omdat ik, door mijn buitenzintuiglijke waarnemingen, altijd het gevoel krijg door hulpverleners dat ik “niet goed in mijn hoofd ben”. Het is maar net door welke bril ze kijken.

  Als ik de kans krijg dingen uit te leggen en aan te geven dat deze waarnemingen veelal helpend zijn, wordt daar zachter naar gekeken. Het is net alsof je jezelf steeds opnieuw moet verdedigen.

  Groetjes,
  Suus

 2. Maria

  Fijn voor jullie.
  Beetje lastig (open zijn) als je naasten nooit over gevoelige onderwerpen (willen) praten.
  Praten met hulpverleners is toch anders.

 3. Jos Raaphorst

  Je relatie met je familie en hulpverleners wordt voor een groot deel bepaald hoe open je zelf bent over je psychiatrisch ziektebeeld en leven.
  Durf daarbij je kwetsbaar op te stellen in het kader van uiteindelijk herstel.
  Hierdoor voorkom je ook zelfstigma en stigma. Weet ik uit eigen ervaring.

  1. Hey Jos,
   Bedankt voor je reactie!
   Ja, zo heb ik dat ook ervaren. Christus adviseerde me om open te zijn over mijn psychosegevoeligheid en om naar zijn huis te komen. Dat droeg bij aan mijn herstel. Tijdens mijn eerste en tweede gedwongen opname vond ik het zeer moeilijk om de psychiaters te vertrouwen. En dat is misschien ook niet zo raar, als je opgesloten zit en het idee hebt dat je van de AIVD niks mag zeggen. Het was bij mij inderdaad zo, dat hoe meer ik open was over mijn psychosegevoeligheid en durfde te erkennen dat ik daar rekening mee moest houden, dat ik ook besefte dat ik psychiaters nodig heb…En daarmee gaat het herstel meestal sneller als ik weer opgenomen word. Al vind ik het wel moeilijk als psychiaters/de verpleging vooral observeert. Het is erg belangrijk om als medemens gezien te blijven worden.
   May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *