Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Hoe je kunt ontspannen door bewuster te ademen

bewuster ademen

Bewust en dieper ademhalen hebben een verbindende werking. Na een aantal cursussen meditatie en een cursus transformational breathing, heb ik zelf ervaren hoeveel lichamelijke en geestelijke ontspanning bewuster ademen met zich meebrengt.

Bewust ademen maakt dat je uít je hoofd kunt gaan

Alle gedachten die zich in je hoofd manifesteren, kun je meer laten voor wat ze zijn. Je gaat met je bewustzijn naar je lichaam en dit geeft rust en ontspanning. Bewust ademen is dan ook een belangrijk onderdeel van zowel yoga als meditatie.

Ademen: iedereen doet het

De meeste mensen weten alleen niet hoe ze dit doen. Veel mensen zijn zich ook niet bewust dat ze het doen. Tegenwoordig zie je vaak mensen veel te hoog ademen. Ze ademen hoog in de borst. Om ontspanning te bereiken en om beter te aarden, is de buikademhaling een geschikte methode van ademen. Met beter aarden bedoel ik dat je je meer verbonden voelt met deze aarde. Door stress, je opgejaagd voelen, door onrust of door angst kun je enorm aanwezig zijn in je hoofd en heel weinig of niet in je lichaam. Dit kan zorgen voor een gevoel van leven in een wereld zonder verbinding en dit kan onder andere wanhoop en/of eenzaamheid teweegbrengen.

Om verbinding te ervaren kunnen eenvoudige ademoefeningen goed helpen

Door de rust en ruimte die ontstaan in je systeem, kun je beter voelen wat het betekent om te zijn. Zijn maakt dat je voelt dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Verbonden leven maakt dat je op momenten dat je gespannen raakt of angst voelt opkomen, terug kunt grijpen op de ademoefeningen. Deze kunnen direct helpen te kalmeren.

Met ademoefeningen kun je bepaalde denkpatronen doorbreken

Dit zal wel in combinatie met gesprekken moeten gebeuren. Mensen hebben vaak bepaalde overtuigingen ten aanzien zichzelf, die niet kloppen. Deze overtuigingen hebben vaak een destructieve werking op hun welzijn. Door deze overtuigingen los te kunnen laten, zal meer rust, ontspanning en zelfwaardering ontstaan. Heel belangrijk is hierbij wel het openstaan voor veranderen van het zelfbeeld.

Wanneer oude denkbeelden of overtuigingen worden losgelaten, ontstaat er een nieuwe werkelijkheid en deze kan onzekerheid met zich meebrengen. Dan kan aan de hand van de ademoefeningen veel van deze onzekerheid worden weggenomen. Verbondenheid ervaren geeft kracht en deze kan helpen het vernieuwde zelfbeeld te accepteren en te waarderen.

Hopelijk gun je jezelf uit te zoeken wat bewuster ademen jou kan brengen.


Yvon Vijn is eigenaar van Puur Verbinden en geeft workshops ademhalen.

Lees ook: Op weg naar een beter leven met behulp van yoga

BewarenBewaren

Reacties

5 reacties op “Hoe je kunt ontspannen door bewuster te ademen”

 1. Tom van Wel

  Dank voor je goede blog. Ademhalen is zeer onderschat en er is snel rust / ontspanning mee te halen. Simpel en effectief. Zonder bijwerkingen.
  Persoonlijk ben ik enthousiast over “sportrusten” en de daarbij gebruikte ademhalingstechnieken. Dat pas ik nu ruim een jaar toe met veel plezier

 2. Georgette Mulder

  Als psychomotorisch therapeut weet ik hoe beter ademen je kan helpen om rustiger en meer ontspannen te worden. Je zult wel bewust moeten oefenen om je ademritme te veranderen :vertragen , minder diep/ lang inademen en langzamer uitademen. Dus bewust sturen, maar niet forceren! , zoeken en ervaren welke manier het beste past.

 3. lerrie

  Mooi stuk! Doe regelmatig pranayama adem halings oefeningen:). hersen ademhaling is erg fijn of de vuur adem. Helpt erg goed! Mijn yoga leraar zegt dat je als je jezelf traint in de hersen ademhaling, dat je dan na afloop van die oefening twee uur geen gedachte hebt. Een zogenaamde non conceptual mind. ik denk dat dat wel klopt!

 4. S. Haakmat

  “Transformational Breathing” of gewoon hyperventileren?

  http://www.skepsis.nl/blog/2008/05/minder-zuurstof-met-transformational-breathing/

 5. Rene van den Heuvel

  Als ademtrainer ben ik er ook van overtuigd dat ademoefeningen helpen bij een psychose. De persoon wordt er mee tot rust gebracht en kan dan gaan herstellen. Uit eigen ervaring ben ik er van overtuigd dat empathie ook een genezende werking heeft bij een psychose. Dus inleven in de psychose van de persoon, in plaats van het gelijk af te wijzen. Want dat is wat er wordt gedaan als er direct medicatie wordt voorgeschreven. De pschose mag er dan niet zijn. Er is iets mis met de persoon en er moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Dan voel je je toch alleen en onbegrepen? Ja, dat gaat helpen..!! Toen een familielid van mij wederom een psychose had besloot ik m’n “zelf” weg te zetten en volledig in te leven in haar psychose om het contact niet (weer) te verliezen. Naast mijn zorg was ik ook echt benieuwd naar haar beleving van de psychose, dus ik vroeg haar helemaal uit. Ze werd rustiger. Tijdens haar verhaal maakte ze een aantal keer een lange diepe zucht en ik kon zien dat ze onspande. Er ontstond zelfs weer ruimte om grapjes te maken. Ook zag ik dat de angst en onrust in haar ogen begon te verminderen. Na ongeveer een maand was ze weer zoals voorheen. Mijn boodschap psychologen en psychiaters is; Wees wat terughoudender met het voorschrijven van medicatie en benader de mens achter de aandoening!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *