Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Kamerkoor ANDERHOOFD – Ben je psychosegevoelig? Doe gezellig mee!

ANDERHOOFD Kamerkoor. Doe je mee?

Kamerkoor ANDERHOOFD heeft dan haar eerste officiële repetitie! Vrijdag 29 september 2023, om 14:30 is het zover!

Kamerkoor ANDERHOOFD is een kamerkoor voor mensen die leven met psychosegevoeligheid. Of omdat ze daar zelf hun weg in moeten vinden, of omdat ze leven of werken met iemand met psychosegevoeligheid. Onder leiding van zanger, theatermaker en dirigent Charles Hens zal er elke week worden gewerkt aan de ontwikkeling van je stem, aan het instuderen van mooie koormuziek en aan het samen zingen.

Zingen in koor heeft een positief effect

Op zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

Zoals Professor Erik Scherder zegt:

“Feit is echter dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen verschillende hersengebieden.” -“Vooral zingen in koren, laat zien hoeveel kracht het oplevert als je met elkaar zingt. Koorleden stemmen zich op elkaar af en synchroniseren hun zang, waardoor activiteit in hersengebieden ontstaat die ook een rol speelt bij zelfregulatie, autonomie en zelfreflectie. Neurale netwerken die jou de indruk geven dat je de regie hebt, zijn dezelfde die een rol spelen bij het zingen in een koor. Mensen leven er dus van op als die netwerken geactiveerd zijn.”

En nu is er dus een kamerkoor, speciaal voor die mensen die zich misschien door hun psychische kwetsbaarheid niet helemaal op hun plek voelen in een regulier koor.

Hoe is het Kamerkoor ANDERHOOFD ontstaan?

Kamerkoor ANDERHOOFD is ontstaan vanuit de voorstelling ANDERHOOFD die Opera Theater Amsterdam maakte in 2021. Een voorstelling over leven met psychose, waarin 14 spelers hun verhalen verbonden aan muziek uit opera’s van Henry Purcell en Phillip Glass. De voorstelling ging in premiere in Theater De La Mar en speelde daarna in verschillende theaters in Nederland.

De afgelopen maanden hebben we een pilot gedraaid van Kamerkoor ANDERHOOFD bij Centrum De Brouwerij in Amsterdam. Zo konden we ontdekken wat een fijne lengte was van de repetities, wat er nodig was aan warming up, welk repertoire haalbaar was, welke oefeningen het beste werkten en wat een prettige indeling van de repetities zou zijn.

Voor wie is Kamerkoor ANDERHOOFD?

Nou ja, eigenlijk voor iedereen die persoonlijk of zijdelings te maken heeft met psychose. Je hoeft geen noten te kunnen lezen, maar het is wel belangrijk dat je een melodie kunt nazingen. We zingen muziek van klassiek tot pop en van eenstemmig tot vierstemmig. Soms met piano maar soms ook zonder.

De komende maanden gaan we aan de slag onder het thema Van de Schoonheid en de Troost met muziek van Wende Snijders, Shaffy, Purcell, Phillip Glass en nog vele anderen. Kom gerust eens langs om te kijken of het je bevalt!

Kamerkoor ANDERHOOFD is gratis

En er wordt elke repetitie gezorgd voor koffie en thee. We repeteren elke vrijdagmiddag van 14:30 tot 16:45 in de Hofkerk, Linnaeushof 64 in de Watergraafsmeer in Amsterdam.

Meedoen?

Als je mee wil doen hoef je alleen maar een mail sturen aan Anderhoofd@operatheateramsterdam.nl.

Charles Hens zal dan even een afspraak maken, om voorafgaand aan de repetitie een paar oefeningen met je te doen, zodat hij een beeld krijgt van je stem en je muzikale gehoor. Wij hopen je te zien vanaf 29 september!

Kamerkoor ANDERHOOFD – gewoon te gek.


Opera Theater Amsterdam maakt voorstellingen waarin de onvertelde verhalen van de ongeziene mens op het operapodium worden geplaatst. In 2021 maakten wij ANDERHOOFD, een voorstelling over leven met psychose. Gespeeld en gezongen door 14 spelers met psychosegevoeligheid, doorzettingsvermogen en moed.

Meer lezen over kunst en muziek?

Ken je de interessante hoofdstukken van Psychosenet al?

Met liefde geschreven door de professionals van PsychoseNet.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

4 reacties op “Kamerkoor ANDERHOOFD – Ben je psychosegevoelig? Doe gezellig mee!”

 1. Geweldig initiatief en wacht al zo lang op een dergelijk programma maar hier in de buurt, hoe kan dat nou dat er nooit iets in de buurt van bijv rotterdam is/wordt georganiseerd want weet dat heel veel mensen hier graag aan zoiets mee zouden willen doen.

  1. Beste Bert,

   Fijn dat je enthousiast bent over het initiatief! Ik hoop dat hetzelfde geldt voor veel mensen rondom Amsterdam. En misschien kunnen wij in de toekomst ook zo’n initiatief beginnen in Zuid Holland, maar eerst maar even zien hoe het hier loopt!

   Vriendelijke groet
   Opera Theater Amsterdam

 2. Roelof

  Helaas is mijn stem helemaal niet goed meer. En ik woon ook te ver weg om aan dit koor mee te doen. Maar ik weet uit 23 jaar ervaring dat zingen in een koor en psychosegevoeligheid een goede combinatie zijn.

  1. Dat is een warme aanbeveling Roelof! Mocht je alsnog een keer willen proberen mee te doen, ben je natuurlijk van harte welkom.

   Vriendelijke groet,
   Opera Theater Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *