Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Dikke kijktip – De Wandeling met Bram Berkvens

Bram Berkvens

Het klinkt haast ongelooflijk. Iemand die vijf psychoses doormaakte en daarvoor dagelijks 23 tabletten moest slikken, herstelde zo goed dat hij nu een “normaal” bestaan leidt. Zelfs zonder pillen. Maar (de ook van PsychoseNet bekende) Bram Berkvens deed het.

In het KRO-NCRV programma De Wandeling legde hij precies uit hoe. Bijvoorbeeld door moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en zichzelf te onderzoeken, om zo bij de mechanismes te komen die tot zijn psychische klachten leidden.

Natuurlijk is dit de kortste samenvatting van het jarenlange en intense proces dat de Brabantse ervaringsdeskundige doorstond. Het gevaar bestaat dan ook om er te vluchtig naar te luisteren. Want inderdaad, zonder psycho-farmaceutische pillen, dat wil iedereen wel. Echter, voor Bram was stoppen met pillen geen doel op zich, maar eerder een voortschrijdend inzicht; omdat zijn herstelproces zo vorderde kon hij beginnen na te denken over het helemaal stoppen met slikken van pillen.

Kortom, Bram herstelde zo goed dat zijn pillen overbodig werden. Naast de hoop die Bram uitstraalt, is er ook een inzicht; willen herstellen van een psychose is een heel ander uitgangspunt dan willen stoppen met het slikken van pillen

Immers, willen zwemmen is ook krachtiger dan zonder zwembandjes willen zwemmen.

Pillen zijn dus bruikbaar, totdat ze in de weg gaan zitten. Daarbij twee overwegingen. De eerste is dat Bram tot de minderheid behoort die het kan; stoppen. Drieëntwintig pillen was in Brams geval het (erg stevige) maximale, nul blijkt nu wel het minimale. En twee, een herstelproces als dat van Bram verslijt rustig een jaartje of wat, eerder tien dan twee of drie. Daar leer ik van dat ik in mijn eigen herstelproces geen haast hoef te hebben.

Naast hoop en inzicht brengt Bram ons nóg een les.

Een herstelproces gaat gepaard met jarenlang vallen, opstaan, de confrontatie met jezelf, het sleutelen aan medicatie én bovendien met een moedige en wijze psychiater die voor een ommekeer kan zorgen

Natuurlijk kan dat ook een andere hulpverlener zijn, of een vriend, of een hele e-community als Psychosenet.

Wetende dat Bram Berkvens, door zijn verhaal te delen, een voorbeeld is voor iedereen die een psychose doormaakte, hoeft niemand te betogen dat mensen als Bram ons land ook daarom verrijken -tot en met-, dat spreekt voor zich. Als ervaringsdeskundige ben ik trots op ervaringsdeskundige Bram Berkvens.

Dikke kijktip als je De Wandeling nog niet bekeken hebt!


Jerry Allon is ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van de Veerkrachtfabriek.

De uitzending met Bram was op zaterdag 28 januari om 18.05 uur op NPO 2. Je kunt de uitzending terugkijken.
Bram is manager van FAMEUS, een centrum voor herstel en ervaringsdeskundigheid in de regio Midden- en West-Brabant.

photo credit: still video KRO-NCRV De Wandeling

Reacties

5 reacties op “Dikke kijktip – De Wandeling met Bram Berkvens”

 1. Astrid

  Zo ontzettend hoop gevend. Ik ben zelf een wanhopige moeder van een dochter met psychoses, ik zou zo graag willen weten wie de toenmalige arts was van Bram.

  1. anna

   Hallo Astrid,
   Ik weet niet welke arts dat was. Wel weet ik in welke hoek je moet gaan zoeken om op een andere manier te gaan kijken naar psychoses; niet levenslang veroordeeld tot en afhankelijk van zorgverleners en zware medicatie, maar (met behulp van zorgverleners die op een andere manier naar psychoses kijken) zelf weer de regie nemen in je leven. Zie onderstaande link:
   http://www.ggznieuws.nl/home/jim-van-os-schizofrenie-bestaat-niet/
   en/of google op “Bram Berkvens en Jim van Os”
   Neem er een ochtendje de tijd voor om je in te lezen en you tube-filmpjes/lezingen te bekijken en je zult zien dat er op een hele andere manier tegen psychoses aan gekeken kan worden met veel meer toekomstperspectief.
   Het zou me niets verbazen als de betreffende toenmalige arts Jim van Os zelf geweest is, maar zeker weten doe ik dat niet.
   Ik wens jou en je dochter een hoopvolle toekomst!!

  2. anna

   En oh ja, misschien wel het allerduidelijkste filmpje om mee te beginnen, is deze lezing van Jim van Os:
   https://www.youtube.com/watch?v=BXDrf_nSlqA
   Dus zoek naar een arts die de visie van Jim van Os en de zijnen onderschrijft!

 2. Marianne

  Hoe integer!! Fantastisch

 3. Nicolas Isa

  Bedankt voor dit relativerende artikel, ik slik 2 pilletjes, dat is niks vergeleken met 23 pillen, die Bram vroeger moest slikken om stabiel te blijven.

  Ik heb meteen mijn behandelaar gemaild dat het goed zit, en ik heb besloten om de strijd tegen medicijnen, de Clozapine, even op pauze te zetten, ook al heb ik een interne strijd, een soort innerlijke Jihad (tegen medicijnen), maar nu dus maar even rusten, ik heb ook al de hele dag gewerkt..

  Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *