Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Loslaten is hard werken – met tips!

Blog van Geeske Roorda: Loslaten is hard werken.

Geeske schrijft een blog over loslaten en veranderen, over voor jezelf kiezen. Wanneer stond jij voor het laatst op voor je jezelf? Liet jij los toen de tijd was aangebroken?

Veranderen is een kunst. Loslaten is stappen zetten en durven te vallen. Best wel lastig. Geeske is aan een verandering toe. Dat denk ik. denkt ze. Ik twijfel. Vraag me af: Wanneer is verandering nodig? Wanneer is het tijd?

Moet er altijd een aanleiding zijn om te veranderen?

Verandering is continue. Je kunt het niet ontlopen. Verandering is ook niet altijd even groot. Een zoektocht naar de verandering en het inzetten van een verandering liggen soms dicht bij elkaar qua tijd. Zoeken en vinden kunnen ook een heel leven uit elkaar liggen. Geef niet op!

Waar ben je hier en nu?

Adem.
Haal diep adem
Adem uit


Adem:
Haal nog eens dieper adem
Adem nog eens uit


Ontspan:
Laat je gedachten rustig rollen

Neem tijd

Wil je zijn waar je bent?

Zoek.
Zoek je twijfel.

Zoek.
Waar ben je zo bang voor?

Zoek.
Kijk naar jouw stip op de horizon. Straalt hij nog wel?

Zoek.
Zoek een nieuw lichtpunt.

Voel de energie. Geef het een kans.

Zet.
Zet de eerste stap.
Die mag klein zijn.
Grotere zullen volgen.

Moet je verandering opzoeken?

Vaak niet. Soms kan je worden gedwongen tot een verandering in je leven, soms overkomt verandering je. Het ligt aan de situatie. Je kunt wel voor jezelf verkennen of je aan verandering toe bent.

In dit verhaal ben ik, Geeske, zoekende naar verandering in mijn leven. Als ik mijn leven ga veranderen, waar moet ik dan beginnen? Waarom? De basis is veiligheid en een goede, eerlijke plek hebben.

Ik volg voor mezelf deze 3 stappen om dit globaal in kaart te brengen:

Stap 1: Verken je veiligheid en de vreugde in je leven.

Wat geeft energie? Wat geeft veiligheid en verbinding? Wordt je eerlijk en gelijkwaardig behandeld? Doe jij je best voor anderen, en doen anderen hun best voor jou. Doe je het ergens voor en voelt dat goed?

Koester.

Stap 2: Verken de wisselvalligheid van jouw leven.

Wat lekt energie? Wat doe je uit verplichting, voor de ander? Wat in jouw leven gedraagt zich zo wisselvallig als het weer? Waar doe je je best voor? Heb je te maken met terugkerend stigma? Geen stem? Geen perspectief? Is er sprake van ongelijkheid? Neem dan afstand. Neem de tijd. Zorg voor jezelf.

Dit klinkt niet als een gezonde plek. Oriënteer. Neem je tijd. Bereid je vertrek voor.

Stap 3: Breng de ruwe getijden van je omgeving in kaart.

Mensen en omgevingen kunnen soms te vlak, te wild, of gewoon te ruw zijn. Niet in staat je te zien. Schitterend, in al z’n grilligheid. Met innerlijke diepten die je liever niet verkent. Een wereld van willekeur en onveiligheid. De wereld van bloed en verborgen blauwe plekken. Van mentale kwetsuren. Wat werpt je -nu nog steeds- steeds zo ver op jezelf terug?

Zwem weg. Zoek veiliger land. Neem afstand.

Blijf altijd zoeken

Welke zaken zijn belangrijk voor verandering? Ik liet mijn gedachten even gaan. Dit is wat mijn gedachten aan me vertelden.

Zoek en verken jouw horizon

Soms duurt het even. Geef het de tijd. Uiteindelijk zal je de juiste richting vinden. Zoeken geeft richting. Vind je eigen weg. Heb geen haast.

Probeer dingen

Voel de angst om het oude los te laten. Bevrijd jezelf van het stigma in je omgeving. Wat anderen over jou zeggen is vaak niet waar. Sta er boven. Probeer dingen te doen waarvan anderen zeggen dat jij dat niet kunt. Zeker als mensen ongevraagd hun mening aan je opdringen. Sta voor jezelf. Jij kent jezelf het beste.

Je bent niet je label

Niet die ene opleiding van lang geleden maakt wie je vandaag de dag bent. Ik ben als mens bijvoorbeeld geen ‘IT’ er’. Dat ik een IT opleiding deed toen ik jong was, en daarna vooral veel andere werkervaring en functies opdeed, betekent dus niet dat ik niets anders dan die ene opleiding ben. Juist niet. Dit is een frame, een vervelende en hinderlijke projectie van de ander. Stigma.

Je achtergrond en opgedane werk- en levenservaring mag (moet!) ook gezien en gewaardeerd worden. Een mens is meer dan een wandelend diploma van 20 jaar geleden. Een diploma is in zekere zin een momentopname. Een oud diploma, op welk niveau dan ook, verliest waarde als er geen werkervaring op volgt. Kortom, mensen hechten te veel waarde aan diploma’s en dat leidt tot overwaardering. Je bent veel meer dan je diploma. Je bent een bron van relevante werk- en levenservaring. Je bent dus niet de vooroordelen waarmee je te vaak lastig wordt gevallen. Buig niet onder de onjuiste, beperkte visie van de ander. Vertel de waarheid.

Laat los

Wees dapper. Gooi je ballast af. Laat het huidige los. Neem afscheid van de situatie. Van de mensen. Van de vooroordelen. Je kunt meer dan je denkt. Het vraagt alleen om een eerste stap van jou.

Laat ze je niet klein maken

Herken de oogkleppen bij anderen. De meeste mensen willen eigenlijk ook niet weten wat er om onder hun neus gebeurt. Herken de belangen van de ander. Vraag advies over je plannen aan mensen die je wel kunnen zien. Mensen die je beter kennen. Vraag je hulpverleners ook. Luister. Negeer eventuele adviezen om weg te gaan uit een situatie niet te lang. Blijf niet hangen. Je naasten spreken wijze woorden. Onderneem actie, ook al maakt het je onrustig. Veranderen is spannend.

Jij bent niet het probleem

Je bent een deel van de oplossing. Jij past helemaal niet in dat geframede hokje waarin je gestopt wordt. Bedank vriendelijk voor de moeite, laat je niet strikken voor beperking, daar word je niet gelukkig van. Het is gemaakt voor het comfort van anderen. Verspil geen energie. Houd de eer aan jezelf. Op andere plekken vind je meer waardering voor wie je bent en voor wat je doet.

En als je een nieuwe weg inslaat

Goed zo. Geniet ervan! Laat je gedachten dan weer rollen. Ga ervoor. Laat het verleden los. Evalueer je pad. Groei weer.

Loslaten is groeien

Voor jezelf kunnen kiezen is niet iets wat iedereen kan. Sommigen mensen zijn er heel bedreven in. Sommigen kiezen nooit voor zichzelf. Ik ben best wel trouw. Voor mezelf ligt er een onzekere periode voor me. Wanneer laat je een situatie los? Verandering. Hoe ga je daar mee om?

En… Heb je je schuldgevoel voldoende ingepakt?

Ja? Goed zo. Je komt vast nog veel meer gevoelens tegen op je pad. Doe je ogen dicht. Neem een stap. Het is het oké.

Meer lezen over herstel?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de blogs van PsychoseNet

Reacties

8 reacties op “Loslaten is hard werken – met tips!”

  1. Jos Raaphorst

    Los laten is ruimte creëeren in je geest en deze opvullen met nieuwe ervaringen.
    Hierbij is liefde voor jezelf en medemens creëeren een mooie uitdaging.

    1. Geeske Roorda

      Oh, dat is een hele een mooie..! Dank je wel Jos. 😉

  2. Ha Geeske,
    Ja, herkenbaar, verandering is enorm spannend! Ik wil je bedanken voor al het geweldige werk dat je gedaan hebt voor PsychoseNet! En wens je veel moois op je nieuwe pad.
    Lieve groeten,
    May-May

    1. Geeske Roorda

      Hoi May-May,
      Dank je wel voor je lieve woorden!

      Groet,
      Geeske

  3. Als ik het op mezelf betrek : stap 1-3 die fijne veilige plek heb ik niet , ik kan er wel van weg willen bewegen want ik hoef hier niet te zijn , maar je moet ook ergens heen bewegen. Ik zie niet waar wel. In feite ben ik overal nergens.

    ‘Zoekgedrag’ word me door de GGZ zelfs verweten . Dat zou zelfacceptatie in de weg staan. Stoppen met zoeken is mezelf opgeven is dan het antwoord van mij.

    Ik vind het een mooie blog, wou dat ik me zo zou kunnen voelen.

    Groetjes en kracht en groei voor onderweg gewenst!

    1. Geeske Roorda

      Dat is ook een hele mooie reflectie. Dank je wel!

  4. Renée van der Veen-Jansen

    Wat een inspirerende informatieve mooie blog! En zo wáár!
    Alvast heel veel dank voor je geweldige werk voor PsychoseNet en daarmee voor een heleboel mensen die het niet altijd makkelijk hebben.
    Veel dank, wat zijn je foto’s toch bijzonder en heel veel goeds, Renée

    1. Geeske Roorda

      Hoi Renée,

      Dank je wel! Al ben hier voorlopig nog wel even. 😉 ’t Is een reis, een stap voorwaarts. Hopelijk maak ik meer meters binnenkort. Spannend!

      Ja de foto’s en photoshoppen, het is zo heerlijk om te doen! Fijn dat je het mooi vindt. 😉

      Groet,
      Geeske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *