Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Vakantie van je hoofd – zo vind je innerlijke rust

blog -vakantie van je hoofd

Vakantie van je hoofd, kan dat? Misschien ken je het wel, je bent op zoek naar rust, rust in je hoofd, een ontspannen gevoel in je lichaam. Je wilt echt graag op vakantie want dan…. Dan kun je echt rust vinden en ontspannen.

De zomer vakantie komt er aan, en veel mensen gaan dan ook even lekker weg. Maar is rust wel te vinden tijdens vakantie? Krijg je rust door vakantie? Of speelt er eigenlijk iets anders…

Wie labelt er wanneer er wel of geen rust wordt ervaren?

Wat gebeurt er in jou dat je de ene ervaring labelt als rust en de andere niet? Soms zeggen mensen tegen me, ‘vier kinderen!!?’ Ze zijn verbaasd, ze vinden het veel. En ze denken dat het zwaar is. Maar voor mij zijn de kinderen leuk, gezellig, het zorgt voor de nodige beweging en dynamiek in mijn leven. Als ik met hen naar een speeltuin ga vlak aan het bos, dan kan ik genieten en ontspannen. Ik ervaar dan echt even rust. Terwijl een ander dit anders kan labelen. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat rust een innerlijke staat is. Je krijgt het niet door iets van buitenaf, je krijgt het niet door vakantie.

In de periode dat ik niet lekker in mijn vel zat (van 14 tot 19) heb ik me vaak heel onrustig gevoeld. Mijn hoofd met heel veel gedachten voelde als een wasmachine die maar bleef draaien, het stopte gewoon niet. Vakantie zou me dan ook niet echt rustig maken, eerder onrustig omdat ik dacht dat ik dan onveilig zou zijn. Het liefst wilde ik vakantie van mijn hoofd. Ik zei in die tijd ook regelmatig ‘Ik wil slapen en niet meer wakker worden, pas over een jaartje ofzo…’

De negatieve gedachten storm stond op de repeatknop. Het maakte me dood ongelukkig.

Onze gevoelens zijn eigenlijk de feedback op de gedachten die we denken. Vroeger dacht ik bijvoorbeeld: ‘Ik ben een slecht mens en niemand vindt mij leuk’. En ik geloofde deze gedachte, ik nam m aan als waarheid. (Het werd een overtuiging). Hierdoor voelde ik me heel ongelukkig, het maakte me verdrietig. Eigenlijk is dat gevoel het signaal dat deze gedachte niet goed voor me was. Tegenwoordig denk ik meer iets als ‘Ik ben oke, ik wil zijn wie ik ben, en de mensen die mij leuk vinden daar ben ik graag mee’ het geeft me een rustig gevoel. Wat maakt nou dat we gedachten en overtuigingen zo onze werkelijkheid laten beïnvloeden? Ik heb er zelf het antwoord niet op, maar het heeft mij wel geholpen om telkens uit te zoomen, en te kijken naar de gedachten die er door mijn hoofd gaan.

Vakantie van je hoofd

Misschien voel je je wel gestrest door je dagelijks leven, en wil je echt graag vakantie. Je gestrest voelen geeft je eigenlijk de feedback dat je leeft met angstgedachten en dat je moet voldoen aan iets. “stress vertelt je dat jij zelf de oorzaak bent van je stress en zegt je dat je best doen goed genoeg is. Wat vraagt dit van je? Je hebt op dit moment twee keuzes:
• Erken dat het te veel is voor je en roep vanuit verantwoordelijkheid voor jezelf hulp in.
• Zet je schouders er onder, focus en ga ervoor.” (Vera Helleman, Emotie Encyclopedie)
Ook kun je bij jezelf nagaan of de dingen die ‘je moet’ wel echt moeten?

Soms voel ik me ook gestrest omdat ik vind dat ik op tijd moet komen, of omdat ik vind dat ik bepaalde taken af moet hebben. Maar vaak als ik echt even adem en naar binnen keer, dan weet ik dat ik deze last allemaal op mezelf leg. Dat het een illusie is om te denken dat ik rust zou krijgen als al die taken af zouden zijn. Ik heb het allemaal zelf gecreëerd.

Ik wens iedereen een fijne zomer vakantie

als je lekker gaat genieten van natuur of luxe, maar bovenal wens ik je vakantie van je hoofd. Innerlijke rust die niet van buitenaf komt maar in jou te vinden is. Ik hoop dat je even kunt uitzoomen en zien: ‘Hé welke gedachten geloof ik hier nou toch allemaal?’ ‘Wat wil mijn gevoel mij vertellen?’ Welzijn of rust, is namelijk je ware natuur. Misschien ben je daar tijdelijk even van af gedwaald, dat kan en dat is helemaal niet erg. Want alles is in beweging en verandert constant.

Rust vinden we als we accepteren dat we ons soms onrustig voelen, verdrietig of boos, dan kunnen we weer even naar binnen kijken en ons afvragen wat er gebeurt. Rust vinden we als we accepteren dat emoties telkens veranderen, en dat het oke is om die in de menselijke ervaring te beleven. Rust is eigenlijk niet iets wat je kunt vinden, rust is je ware natuur (al denk je misschien van niet).

Reacties

3 reacties op “Vakantie van je hoofd – zo vind je innerlijke rust”

 1. Vlinder

  Wat mooi weer Rianne, dankjewel 🙏🙏🙏 ook jij, en jouw gezin, een hele fijne vakantie gewenst 💞💖

 2. Wat zeg je dat mooi, Rianne!
  Dit is wat ik vorige week tegenkwam wat het ook mooi beschrijft:
  We voelen de stress in het moment, we onderzoeken het verhaal erachter en beseffen ons dat het niet waar is. het gevoel vertelt ons dat we ons verzetten tegen ‘ wat er is’ doordat we de gedachte geloven. Het vertelt ons dat we in oorlog zijn met de werkelijkheid. Als we bemerken dat we een leugen geloven en dat we leven alsof die leugen waar is, stappen we uit ons verhaal. Dan valt het verhaal weg in het licht van bewustzijn en alleen het bewustzijn van wat er werkelijk is blijft bestaan.. Vrede is wie we zijn zonder verhaal..

 3. Desiree Van wezel

  Lieve Rianne, ik zit nu in de fase dat ik ‘vast’ zit. Hoofdzakelijk veroorzaakt door verkeerd gebruik van medicatie waardoor ik ben gaan analyseren en ja ook mezelf naar beneden gehaald. Kon niet bevatten wat er mij overkomen was. T was een hel. Vreselijke onrust en veel pijn ook. Nu sta ik bij novadic kentron ingeschreven. Wil van die rotmedicatie af en bovenal die angst voor mijn lijf en al die gedachtes. Maar ik kom hier weer uit. T balletje is nu aan t rollen zei iemand van kentron. Heb gekozen voor kentron omdat hun expert zijn qua afbouw van mijn medicatie.
  En dan ja naar innerlijke rust. Fijn dat je het zo mooi beschreven hebt. Dikke knuffel Desiree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *