Main content

Antipsychotica kunnen je concentratievermogen beïnvloeden, slaperigheid veroorzaken en maken dat je wazig gaat zien. Deze effecten zijn vaak het meest merkbaar in het begin van de behandeling met antipsychotica en wanneer een dosis wordt verhoogd. Kruip in die periodes dus ook niet achter het stuur.

Mag je autorijden als je antipsychotica gebruikt?

Houden concentratieproblemen en slaperigheid voor langere tijd aan? Wees ook dan terughoudend met weer de weg op gaan en bespreek eventueel met je behandelaar of je kunt overstappen op een ander middel dat die bijwerkingen niet of minder heeft.

Op rijveiligmetmedicijnen.nl kun je opzoeken of jouw medicijn invloed heeft op je rijvaardigheid.

De Jonge Psychiater publiceerden vorig jaar een artikel over rijgeschiktheid bij psychiatrische aandoeningen. Lees het artikel voor meer informatie.

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-colleges en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: