Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Als je medicijnen niet meer leverbaar zijn. En dan?

Geeske: "Altijd ben ik alert om mijn medicijnen op tijd te bestellen. Toch kan het voorkomen dat medicijnen niet leverbaar zijn"

Geeske schrijft: “Altijd ben ik alert om mijn medicijnen op tijd te bestellen bij de apotheek. Toch is het geen garantie dat ik de medicatie (op tijd) kan krijgen. Soms komt het voor dat bepaalde soorten medicatie een periode niet meer leverbaar zijn. En dan?”

Ik ben aan het afbouwen

Ik slik quetiapine in een relatief lage hoeveelheid. Die ben ik aan het afbouwen. Ik zit momenteel weer in de dubieuze fase van pillen breken om langzaam te minderen. Gelukkig kan ik het bij deze pillen af zonder pillenknipper en andere onpraktische gereedschappen. Ik kan deze met mijn handen heerlijk onnauwkeurig doormidden breken in kleinere, brokkelende porties.

Ik vraag me ondertussen af hoeveel er over blijft van de XR (langdurige) werking als zo’n pil doormidden is gebroken. Die vertragende werking zal toch in het buitenste laagje van de pil zitten zou je denken. Doormidden gebroken lijkt me niet dat dat intact kan blijven. Maar goed, dit is de geadviseerde manier, dus dat doen we dan maar.

Taperingstrips

Taperingstrips zijn natuurlijk een veel betere methode om af te bouwen. Maar er hangt een niet vergoed kostenplaatje aan. Ik probeer het vooralsnog nog even zonder, ook aangezien ik relatief lage hoeveelheid slik. Het is afbouwpoging 3. Afbouwen is niet mijn hobby, ook al is het best wel beperkt qua hoeveelheid. Ik denk er niemand is die afbouwen leuk vindt.

Heb je moeite met afbouwen?

Of heb je vragen over verantwoord afbouwen van medicatie? Neem dan eens een kijkje op taperingstrip.nl. Of stel je vraag aan Peter Groot via het eSpreekuur. Dat kan met deze knop:

Tijd om nieuwe medicijnen te bestellen

Vanaf ben ik er voorlopig nog niet vanaf, dus het is verstandig om weer voor een aantal maanden nieuwe voorraad te bestellen.

De regels voor herhaalrecepten van medicatie zijn niet altijd duidelijk

Enkele jaren geleden heb ik van een apotheekmedewerker op mijn kop gekregen omdat ik mijn herhaalrecept 1,5 week voordat de medicatie op was inleverde. Dat mocht ik pas op zijn vroegst een week van tevoren doen. Ik hoor het haar nog belerend zeggen; “Pas drie dagen voordat alles op mag je deze medicatie opnieuw bestellen.”

Toen ik mijn volgende recept, enkele maanden later, 5 dagen voordat het op was, met angst en beven en met flink knikkende knieën, inleverde kreeg ik te horen dat mijn medicatie niet meer leverbaar was. Ik was volgens deze veel aardigere medewerker op dat moment veel te laat met bestellen. Ik moest gedwongen over naar een ander merk.

Het bestelproces als trauma

Het bestellen van medicatie is kwetsbaar punt, ik voel me er onveilig bij omdat de regels steeds wisselen. Mijn man doet de herhaalmedicatie hier. Gelukkig maar. Vaak gaat het gelukkig goed en we hebben ook een prettig contact met onze apotheek. Er werken tegenwoordig allemaal fijne mensen.

YouTube player

Wat als je medicatie niet leverbaar is?

Onlangs mocht mijn partner mijn medicatie 3 weken van tevoren mee bestellen. Fijn dat dat mocht! We kregen een deel mee omdat er geen voorraad was. Dat komt wel vaker voor en is heel normaal. Dat is prima.

We zijn inmiddels drie weken verder

De herhaalmedicatie is nog steeds niet leverbaar. Dat is lastig. Ik kan wel overstappen naar een ander merk, dat is een merk dat ik eerder had en waar ik vervelende bijwerkingen van kreeg. En ik ben natuurlijk ook aan het afbouwen. De pillen van dat andere merk zijn niet te breken in kleinere delen, ook niet met pillenknipper.

Inmiddels heeft mijn man 4 apotheken afgebeld

Het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat er in Nederland veel medicijntekorten zijn is bekend. Tot op heden merkte ik er weinig van. Nu komt het dichterbij. Het is niet comfortabel en veroorzaakt ongemak en onnodige bijwerkingen. Maar het is relatief, ik ga er natuurlijk niet dood aan. Zorgelijk en kinderlijk mag het volgens mij wel zijn.

Ben ik de enige die met medicijntekorten te kampen heeft? Heb jij ook last (gehad) van medicatie tekorten binnen de GGZ?

Meer weten over medicatie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

15 reacties op “Als je medicijnen niet meer leverbaar zijn. En dan?”

 1. Dag Annemiek,

  Ik ben net gestopt met fluoxetine, en heb nog 21 tabletten van 20 mg Aurobindo verpakt in strips liggen.
  Als het deze zijn die je gebruikt, mag je ze zo hebben!

  Groet, Arjette

  1. Annemiek

   Hoi Arjette,

   Dat is superlief, maar niet nodig. Ik heb een apotheek in Duitsland benaderd en die leveren mij zonder problemen 200 tabletten fluoxetine 10 mg. Ben ik toch weer een half jaar verder en tegen die tijd zien we wel verder.
   Maar alsnog heel erg bedankt voor het aanbod.

   Groet,

   Annemiek

   1. Fijn dat je via Duitsland aan je tabletten kunt komen, Annemiek!

    Groet, Arjette

 2. Annemiek

  Helaas werd ik er deze week ook mee geconfronteerd. 2,5 maand geleden met veel spanning fluoxetine gestart, afgelopen weken voorzichtig en onder begeleiding opgehoogd en nu is het ineens niet meer leverbaar of voor een schrikbarend hoge prijs die ik zelf moet betalen omdat de verzekeraar niet vergoed. Ik heb nog voor 3 weken voorraad.
  Ik zal dus binnen 3 weken moeten overstappen naar een ander middel. Of stoppen. Of uitwijken naar het buitenland. In Duitsland is het gewoon verkrijgbaar. Dit alles levert veel spanning op
  En niemand die me van tevoren gewaarschuwd heeft dat het mogelijk niet vergoed wordt of dat het middel slecht leverbaar is op dit moment. Als ik het geweten had, was ik niet aan dit middel begonnen, maar nu ben ik in een onmogelijke situatie beland waarvan ik de oplossing nog niet weet.

  1. Geeske Roorda

   Hoi Annemiek,

   Dank je wel voor je verhaal en je ervaring. Inderdaad, dat lijkt een nare, ingewikkelde puzzel waar je voor staat. Zeker als je nog maar net begonnen bent.

   Wat is me in het algemeen afvraag is of artsen (al is het maar een heel klein beetje) op de hoogte zijn van tekorten van medicatie? Of zou dit voor hen ook een ondoorzichtig en willekeurig zijn?

   Het antwoord op de vraag zullen wij hier niet weten. Wel een interessante vraag waar ik het antwoord misschien elders kan vragen…

   Dank je wel voor je reactie, goed om te weten, heel fijn!

   Groet,
   Geeske

   1. Annemiek

    Mijn psychiater wist er wel van af. Er wordt zelfs over gesproken in een onderlinge psychiater app. Dat vertelde hij mij toen ik hem vanmiddag over deze kwestie sprak. Ik ga de medicatie in Duitsland halen om de spanning van een medicatie wissel te voorkomen. De verwachting is dat het over een paar maanden weer verkrijgbaar is. Daarnaast gaf hij aan dat hij niemand zeker weet dat hetzelfde niet ook gaat spelen voor een ander medicijn.

    Heel erg kwalijk dat de cliënt de dupe is van een spel om geld. Zouden ze bij de zorgverzekeringen weten hoeveel stress dit in de levens van mensen teweegbrengt? En dan heb ik het geluk dat ik voor mezelf kan opkomen en de middelen heb om bv naar het buitenland uit te wijken.

    Groet,

    Annemiek

    1. Dasja

     Hoi Annemiek, mag ik vragen hoe dat werkt? Ik ben ook bereid om naar Duitsland te rijden voor fluoxetine. Ga je daar dan met een Nederlands recept naartoe?

  2. Arjette Cameron

   Dag Annemiek,

   Ik ben net gestopt met fluoxetine, en heb nog 21 tabletten van 20 mg Aurobindo verpakt in strips liggen.
   Als het deze zijn die je gebruikt, mag je ze zo hebben!

   Groet, Arjette

 3. Miriam Zandstra

  Hey Geeske, Ik had het laatst met slaapmedicatie zopiclon, die ineens niet leverbaar was. Ze gaven gewoon niks in de kluis, zonder briefje met uitleg. Geen alternatief.
  Een tijd lang gesukkeld met zolpidem, waar ik amper op sliep zelfs met verviervoudiging van de normale dosis. Wanhopig was ik!
  2x per week de apotheek bellen of zopiclon weer leverbaar was, en steeds onbeschofter te woord gestaan.
  Ineens was t er weer, maar t duurde nog wel een week voor ik weer 6 uur slaap kreeg.
  Schandalig dat dit kan, gewoon een geldkwestie dat omliggende landen er meer voor betalen, werd mij uitgelegd.
  Succes met afbouwen, groetjes Miriam

  1. Geeske Roorda

   Hoi Miriam,

   Dank voor het delen van je verhaal en ervaring. Ja.. Is het eigenlijk niet bizar hoeveel ongemak tijdelijke leveringsproblemen kunnen opleveren?

   Groet,
   Geeske

  2. Joop

   Hier precies het zelfde, ook aan de zolpidem, dit was ineens ook niet meer leverbaar.
   Krijg nu mirtazipine, dat helpt ook niet echt goed.
   Welke apotheek zal het wel hebben?

 4. Geeske Roorda

  Hoi Mabel,

  Een verhaal met veel herkenning. Er valt nog heel wat te verbeteren.

  Het thema ‘meer mens, minder cliënt’ dat men in de zorg vaker wil adopteren is prachtig. Ik hoop dat dat ooit de normaal gaat worden. We worden als kwetsbare mens best we vaak in de ondergeschikte of minderwaardige cliënt rol gedrukt. Of we worden in de maatschappij onderschat. Of juist overschat…

  Ik heb inderdaad een enorm respect voor mensen die de moeizame zaken niet kunnen parkeren bij een naaste. Want het kan allemaal veel vragen.

  It’s a jungle out there…

  Groet,Geeske

  1. Robert

   Hoi Geeske,

   Over de jungle gesproken: Ik heb net als anderen van ongeveer mijn leeftijd (55) en ouder de opkomst van het beleid van de neoliberale kerk meegemaakt en wist ongeveer anderhalf decennium geleden dat er ooit steeds meer sprake van medicijnentekorten zou komen te zijn.

   Ik heb gelukkig een huisarts en een apotheek die er accoord mee zijn dat ik een maand aan medicatievoorraad in huis heb, vanwege “mogelijke leverproblemen”.

   Alleen mijn dierbaren weten daar naast dat ik voor nog eens 4 maanden pillen in huis heb. Ik ben bekend met zowel Schizofrenie als Autisme en kan het me niet veroorloven dat ik zonder dagelijks onder meer 10 mg Pimozide en 100 mg Quetiapine XR kom te zitten. Dat zou het einde van het verhaal op deze wereld voor mij betekenen.

   Mijn advies aan iedereen die met dezelfde zorgen zit is dan ook: Probeer indien nodig heimelijk een forse voorraad op te bouwen. Maak gebruik van bijvoorbeeld de administratieve onoverzichtelijkheid die het bij apotheken en artsen kan zijn.

   Tevens vind ik het heel prettig om gebruik te maken van de herhaaldienst die mijn apotheek biedt. Daar ben ik “verzekerd” van afdoende levering van de medicamenten die ik nodig heb mee, in mijn geval is het enige dat ontbreekt een, wanneer van toepassing, lijstje met onleverbare of nog te leveren medicijnen.

   Veel succes met afbouwen,

   groetjes,

   Robert.

   1. Geeske Roorda

    Dank voor je antwoord en advies Robert, fijn en verhelderend om te horen hoe anderen deze situatie aanpakken.

 5. Mabel

  Wie niet ?
  Hormonen op maat, nie
  t leverbaar . B12 tadeka, niet leverbaar . Daar moet je dan zelf achteraan omdat te horen te krijgen. Ook om ze op het idee te brengen dat er dan misschien iets anders geleverd kan worden.

  Goed bedoelende apothekersassistenten die elkaar tegenspreken in hun adviezen.

  Mensen die beter op een bepaald merk reageerden, werden overigens altijd al niet serieus genomen, op alle niveaus.

  Toch iemand aan de lijn gekregen? Die verwijst je weer naar een website.
  Gedwongen worden om drie verschillende apps te installeren om een herhaalrecept in te dienen. Die dan niet werken.

  Medewerkers van een apotheek die elkaar tegenspreken, verwijzen naar de huisarts en de huisarts verwijst weer terug. Ik mag de boodschap over brengen en de irritatie incasseren over en weer.

  Op een aanmatigende manier te woord gestaan worden. Belerend gedrag . Een ander die loopt te bepalen over de hoeveelheden die je in huis hebt.
  Steeds wisselende regeltjes en hoepeltjes waar je doorheen moet springen.

  Logisch dat er zaken fout gaan .
  Gelukkig waren we de ggz al gewend, daar liep het altijd al mis.

  Therapie afspraken waren regelmatig vergaderingen waarvan ik de agendapunten strak moest beheren , moest kortsluiten , want men wist onderling toch niet van elkaar wat men deed , geacht werd te doen , en het was immers toch best handig als zo’n team op één lijn zat. Voor mij als hulpvrager tenminste, wilde het nog ergens over gaan en er enige voortgang plaatsvinden.

  Voor zover de hulpvraag überhaupt nog in de picture was tussen al het geregeld en geactiveer door mij van die zgnd professionele hulpverlening door.

  Ging daar iets met medicatie mis : Dat lag dan aan de cliënt, die zou dan therapie-ontrouw zijn, of zijn zaken niet voor elkaar hebben, want ja die zijn immers psychiatrisch patiënt, daar komt het door.

  Voor n gezond mens is zoiets allemaal al belastend, ronduit vernederend, kleinerend, maar ik moet dit even erbij doen door de angsten, herbelevingen, dissociaties en depressie heen.

  Want ja … eigen regie hè.
  Alsof je daar nog iemand kunt toevertrouwen überhaupt een regie te voeren, met al dat onvermogen.

  Gelukkig heb jij dan nog een man die het overnemen kan.

  Liefs en sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *