Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Mijn ervaringen met Psychoses, en hoe ik ervan af kwam

blog- Mijn ervaringen met psychoses

Hallo mijn naam is Jenny en ik ben 44 jaar. Ervaringen met psychoses heb ik zeker. Ik heb een psychose stoornis NAO (NAO: niet anderszins omschreven, redactie).

Ik heb een aantal psychoses gehad, en bij het GGzE zeiden ze dat het door mijn drugsgebruik kwam. Want zij waren stellig van mening dat je alleen een psychose kreeg bij drugsgebruik of als je manisch depressief was. Maar op den duur kreeg ik ook psychoses terwijl ik al meer dan een jaar clean was. Daar snapten ze niks van, dus kreeg ik NAO achter mijn diagnose aan.

Ervaringen met psychoses

De eerste keer dat ik een zogenaamde psychose kreeg was toen ik nog drugs gebruikte, en de geest van ons opa zag. Maar ik zag wel vaker geesten. Ons opa kwam me opzoeken met een boodschap! Ik vroeg of hij ons oma kwam halen, gelukkig knikte hij nee. Toen vroeg ik of hij voor mij kwam en hij knikte ja. Hij maakte me duidelijk dat het niet goed met mij ging. En daar schrok ik nogal van.

En ik kreeg een paniekaanval, ik begon te hyperventileren en daar kwam ik niet uit. Mijn oom nam me mee naar de dokter, de dokter wilde weten of ik gek geworden was, dus stuurde ze ons naar de crisisdienst van het GGzE. En volgens hun was ik niet gek maar had ik een psychose gehad. Toen dacht ik oké het zal wel, want ik wist weinig van psychoses af. Maar nu weet ik wel beter. Dit was geen psychose, maar een waarschuwing.

Daarna begon ik wel psychoses te krijgen, en dat is echt niet fijn. Vooral de nasleep als je weer eruit was. Soms duurde het wel een half jaar voordat ik alles weer in huis opgeruimd had. Want ik brak weleens heel het huis af.
Ik heb in de bieb opgezocht op de computer over Hoe krijg je psychoses? Het resultaat was niet alleen wat het GGzE beweerde, maar ook vaak stress, oververmoeidheid enz.

Ik heb ooit een psychose gekregen terwijl ik aan het auto rijden was!
Levensgevaarlijk natuurlijk. Op de snelweg durfde ik niet harder te rijden dan 30 km, want ik dacht constant te zien dat de snelweg en de brug ineens ophield, en ik was bang om naar beneden te storten. Dus je kunt ook psychoses krijgen door bepaalde triggers van een trauma of een fobie.

Echtgenoot

Ik trok mijn man mee in mijn psychoses. Dit gebeurt als je met een bepaald persoon een heel sterke band hebt. Mijn man en ik zijn op spiritueel niveau echte soulmates. Op een keer kwam ik thuis, en ik zag een dekbed buiten liggen. Dus wist ik al meteen dat mijn man in een psychose zat. Maar ik wist niet hoe het eruit ziet als iemand een psychose had, en hoe ik ermee om moest gaan om iemand zo snel mogelijk eruit te krijgen. Dus belde ik mijn moeder op, want zij haalde mij meestal uit een psychose. Mijn moeder zei dat ik met hen mee moest praten en er vooral niet tegen ingaan, maar overal ja opzeggen, zodat je met hem mee praat, dat heb ik gedaan. En toen was het ook daarna over. Hoelang het geduurd heeft weet ik niet meer, want dat is 16 jaar geleden. Maar ik schrok hoe er iemand uit ziet in een psychose! Het lijkt net of diegene zwaar onder invloed van drugs is! Daarom snap ik de verwarring wel voor buitenstaanders.

Antipsychotica

Medicijnen zoals Antipsychotica zijn echt de medicijnen die je elke dag voor de rest van je leven moet blijven slikken. Tenminste als je nooit meer een psychose wilt hebben. En als je Antidepressiva slikt is het voor de vele bijwerkingen ervan ook een aanrader volgens een dokter van mij om Antipsychotica te nemen. En het klopt. Ik slik ze allebei en heb geen bijwerkingen.

Ik heb een paar maanden geleden wel na 15 jaar de dosis van Antipsychotica laten verlagen, tot de laagste dosis. Want ik heb sindsdien nooit last meer gehad van psychoses. Maar helemaal ermee stoppen dat durf ik niet, en ik mag het ook niet van de dokter, mijn man en mijn moeder. Dus heb je last van psychosegevoeligheid of stoornis, blijf dan echt de medicijnen innemen voor de rest van je leven.

Veel liefs van Jenny


Jenny is ervaringsdeskundige in psychoses, ADHD, anorexia, seksueel misbruik en verkrachting, cocaïne verslaving, CPTSS . Na 18 jaar diagnose is zij opgenomen geweest voor CPTSS en nu PTSS vrij! Wow.. voor het eerst in haar leven voelt ze zich vrij.

foto miguel bruna op unsplash

Meer weten over PTSS?

Reacties

6 reacties op “Mijn ervaringen met Psychoses, en hoe ik ervan af kwam”

 1. Anne Mieke

  Ha Jenny, wat een verhaal, mijn verwondering en bewondering is hoe je hier door heen bent gekomen ! Maar vooral dat het wel heel ‘gek’ zou zijn als je niet af en toe kortsluiting/een psychose zou hebben gehad met alles waar jij ervaringsdeskundige in bent – wauw dat moet behoorlijk verstorend zijn geweest allemaal… Keiknap overleefd zeg !

  1. Jenny

   Super bedankt! Ja het was een zware tijd met die psychoses, verslaving, anorexia, CPTSS, ADHD en een persoonlijkheidstoornis tegelijk. Maar ik heb het overleefd. Wel in totaal 3 zelfmoordpogingen gedaan. Waarvan ik 2x in het ziekenhuis ben beland. Maar het is blijkbaar mijn tijd nog niet om te gaan hier op aarde. Vandaag ben ik ook nog eens 3 jaar getrouwd, en ben eindelijk na 43 jaar strijd voor gerechtigheid helemaal gelukkig. Dankjewel voor je zeer lieve reactie.

 2. M.P.F. Schrurs

  Geweldig geschreven meid. Je bent goed bezig.

  1. Jenny

   Dankjewel mijn allerliefste schat, maatje voor het leven, soulmates.

 3. Susanne

  Dank je wel, Jenny dat je je verhaal wilt delen. Ik heb er veel aan. Ik vind jou een enorme held dat je met jouw achtergrond erdoorheen bent gekomen. Groot applaus voor jou 🙂

  1. Jenny

   Super lief!!! En daar doe ik het voor! Als ik er ook maar 1 persoon mee kan helpen, dan heb ik mijn doel bereikt. En ook groot applaus voor jou!!! Want jij hebt er wat aan. En geloof me. Echt alles komt goed. Het duurt wel lang, maar opgeven is geen optie. Groetjes Jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *