Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Niemand leert mij om patiënt te zijn – de twee kanten van de GGZ medaille

blog-niemand leert mij patient te zijn

Een totaal nieuwe ervaring. Een nieuwe rol in het leven. Plotseling aan de andere kant van de tafel zitten. Vaak is er een situatie die maakt dat je nieuw gereedschap en nieuwe aanknopingspunten moet vinden. Niemand leert mij om patiënt te zijn. Zo ook voor Student Patient (pseudoniem). “In 2019 kwam mijn psychose.”

Beide kanten van de GGZ medaille zijn mij bekend. Gedurende ruim 13 jaar werkte ik als vaktherapeut in de GGZ. In 2019 kwam mijn psychose en ben ik plotseling ‘aan de andere kant van de tafel terechtgekomen’. Dat was wel even andere koek. Eerst een gedwongen opname, toen ambulante hulpverlening in verschillende soorten en maten tot op de dag van vandaag.

De hulpverlener is over het algemeen goed uitgerust met allerlei methodieken, protocollen en een professionele attitude

Zo heb ik, voordat ik hulpverlener werd, een vier jarige Hbo-opleiding gevolgd. Vervolgens een heel registratietraject doorlopen met alles wat daarbij komt kijken: intervisie, supervisie en vele bij- en nascholingen. En dan heb ik het nog niet over de WO-geschoolde hulpverleners zoals de (GZ-)psychologen en psychiaters die nog veel langer studeren, intervisie en supervisie hebben.

Maar als patiënt is er niks van dat alles

De term ‘goed hulpverlenerschap’ is algemeen bekend, maar hoe zit het dan met ‘goed patiëntschap’? Als patiënt heb je alleen jezelf bij je. Niemand leert mij om patiënt te zijn.

Hoe ga ik om met alle tips en trucs die me aan de hand worden gedaan? Wat als ik het helemaal niet eens ben met de hulpverlener? Wat te doen als ik geen klik voel met de hulpverlener? Hoe ga ik om met mijn diagnose? Hoe verhoud ik me tot de behandelaar en wat is mijn inbreng in een multidisciplinair overleg? Met wie kan ik sparren over mijn rol als patiënt en wat er allemaal gebeurt in het contact?

Als er ooit een cursus komt voor de patiënt in de GGZ, dan schrijf ik me in.


Student Patient zit sinds kort aan de andere kant van de GGZ tafel.

Meer lezen over de rol van patient?

fotocredits: zelf door auteur samengesteld uit pictogrammen

Reacties

3 reacties op “Niemand leert mij om patiënt te zijn – de twee kanten van de GGZ medaille”

 1. Adriana

  Goede vraag! Wat is een goede patient… mondig is goed, je hebt rechten en plichten als patiënt ..je kunt bij alle behandelvoorstellen vraagtekens stellen en zo aan je hulpverleners…
  We gaan ervan uit van een gelijkwaardige relatie als mens tot mens …maar als hulpverlener/ patiënt rol vind ik het een lastige zeker in gedwongen setting…
  Dan wordt er over je besloten : punt..heel kwetsbaar zou ik mij voelen als pt. Denk ik ..
  Ik verbaas mij vaak ook over hoe lijdzaam en vreedzaam de patiënten zo’n gedwongen opname ondergaan …
  Goede materie tot nadenken ..

 2. Aafke

  Wat als er zich een pool van ervaringsdeskundige patiënten ,voor dit doel zich buiten de GGZ verenigt, zo mede ook kan de materiële geneeskunde
  wat minder dominant worden.

  Vriendelijke groet,

  Aafke

 3. Peter Pijls

  Een goede patient is een mondige patient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *