Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

NTR: Iedereen verlicht – aflevering over psychose en spiritualiteit

actueel-Merel de Waard

Veel mensen ervaren een overlap tussen psychoseklachten en spirituele ervaringen. Dat is niet nieuw. Behandelaren, familieleden, maar ook vaak psychosegevoelige mensen zelf, kunnen de neiging hebben spiritualiteit uit de weg te gaan. Dit om nieuwe episodes te voorkomen. Vaak geeft dat echter ook weer klachten: depressie, zinloosheid en het verlies van een deel van je identiteit.

Misschien wel het meest fundamentele deel, het deel dat je mens maakt en je verbindt met iets dat groter is dan jij. Hoe kun je meer balans vinden?

Hoe kun je je spiritualiteit blijven beleven en tegelijkertijd gelukkig zijn in een wereld waar de dagelijkse realiteit daar soms lijnrecht tegenover staat?

Narsingh Baghwalsingh gaat in deze aflevering van ‘Iedereen verlicht’ op bezoek bij energetisch therapeut en ervaringsdeskundige Merel de Waard en de CrazyWise conferentie. Merel gelooft dat je bewustzijn leidend is en dat je lichaam volgt. Spirituele ervaringen en fysieke (hersen)processen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met energetische therapie, aangevuld met gesprekken en leefstijlinterventies helpt ze de balans te vinden na een psychose met spirituele kenmerken. Tijdens de CrazyWise conferentie ontmoeten mensen van diverse achtergronden elkaar om te praten, te delen en te co-creëren rondom psychose en spiritualiteit.

Kijk hier de aflevering van Iedereen verlicht van NTR.

Het gaat om het middelste item, vanaf 8:55 ongeveer. Het duurt zo’n 8 minuten. Natuurlijk kun je ook je hele aflevering c.q. de serie bekijken.


Merel de Waard is ervaringsdeskundige en verdiept zich graag in de spirituele kant van een psychose. Neem een kijkje op haar website.

Meer lezen over zingeving?

foto creative commons (Piqsels)