Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Hoeveel fouten ontdek jij in je afwijzingsbrief rondom vergoeding afbouwmedicatie?

Logo - Vereniging afbouwmedicatie

Patiëntenvereniging Afbouwmedicatie komt op voor de belangen van de patiënt die geneesmiddelengebruik op verantwoorde wijze wil afbouwen of stoppen. Voor die langzame afbouw zijn lagere doseringen nodig dan de reguliere tabletsterktes.

In Nederland gebruiken bijna drie miljoen mensen psychofarmaca, zoals  antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen, en sterke pijnstillers. In de praktijk kan het moeilijk zijn om te stoppen met deze medicijnen. Sommige mensen kunnen last krijgen van hevige onttrekkingsverschijnselen. Dit zijn klachten die kunnen ontstaan door het (onverantwoord, te snel) afbouwen. Voor langzame afbouw zijn lagere doseringen nodig dan de reguliere tabletsterktes.

Deze op maat gemaakte medicatie is beschikbaar, maar wordt nog niet vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Over dat onderwerp ging het programma KASSA in op 2 oktober 2021.

Heb je ook een afwijzingsbrief gekregen?

Pauline Dinkelberg vraag zich af: Hoeveel fouten ontdekte jij in de brief die jij ontving? Zie onderstaande brief van Pauline Dinkelberg:


KASSA; hoeveel fouten ontdekt u in de afwijzingsbrief vergoeding afbouwmedicatie?

Apeldoorn, 3 oktober 2021

Gisteravond, 2 oktober 2021, waren wij (vereniging afbouwmedicatie) weer te gast bij bbnvara TV-programma KASSA.

We zijn blij met hun aandacht voor het probleem wat veel mensen nog steeds ondervinden als zij er van uitgaan dat hun zorgverzekeraar ‘zorgvuldig’ kijkt naar hun aanvraag voor vergoeding van afbouwmedicatie.

De stroom niet-onderbouwde, copy-paste- brieven waarin mensen vaak op een stuitende manier worden voorgelogen lijkt maar niet tot staan te brengen.

Vandaar dat we elke maand gaan kijken wie daar zelf de meeste onwaarheden uit kan halen. Best moeilijk, want de brieven blinken uit in onduidelijk gedraai.

Stuurt u uw exemplaar naar ons toe met de door u ontdekte fouten dan maakt u kans op toezending van een mooi boeket!

Pauline Dinkelberg, voorzitter


Heb jij ook een afwijzingsbrief ontvangen voor het gebruik van taperingstrips van je zorgverzekeraar met onwaarheden erin? Stuur dan een (foto)kopie van je brief op naar: info@verenigingafbouwmedicatie.nl


Pauline Dinkelberg, voorzitter Vereniging Afbouwmedicatie

Tip! Ken je onze 33 tips om je medicatie af te bouwen al?

Meer weten over taperingstrips?