Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Was het verstandig om abrupt met fluoxetine te stoppen?

Vraag

Na vier dagen gebruik van fluoxetine ben ik gestopt vanwege de heftige bijwerkingen. In overleg met de huisarts ben ik na 7 dagen weer gestart. Nu, na vijf dagen, heb ik weer verschrikkelijke bijwerkingen. In overleg ben ik abrupt gestopt.

Ik heb nu veel last van slapeloosheid. Is het verstandig geweest om abrupt te stoppen?

Hoelang duurt het voordat ik weer normaal kan functioneren?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste H.,

Uit je vraag begrijp ik dat je vier dagen fluoxetine hebt gebruikt en dat je op het moment dat je daarmee begon nog geen antidepressiva gebruikte. Nadat je fluoxetine begon te gebruiken kreeg je zoveel last van bijwerkingen dat je daarmee weer bent gestopt. Dat lijkt mij een logische en ook een verstandige beslissing. Immers, als een antidepressivum bij jou zo snel voor zoveel bijwerkingen zorgt dan is het niet heel logisch om dat middel te blijven gebruiken. Veel beter kun je dan gaan zoeken naar andere oplossingen voor de problemen waarvoor je huisarts je fluoxetine had voorgeschreven. Wat die andere mogelijke oplossingen dan moeten zijn kan ik je niet vertellen, maar je kunt daarbij ook aan andere oplossingen denken dan opnieuw antidepressiva te gaan gebruiken.

Waarom je huisarts je na een week opnieuw liet starten met fluoxetine begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed. Want wat je dan verwacht is dat je opnieuw last zult krijgen van dezelfde bijwerkingen waarom je eerder was gestopt. Uit jouw vraag begrijp ik ook dat dat precies is wat er is gebeurd alleen heb je het nu geen vier maar vijf dagen volgehouden, en zijn je klachten nu nog erger dan de eerste keer.

Omdat je nog maar zo kort fluoxetine hebt gebruikt is het veel waarschijnlijker dat je nu nog steeds last hebt van ‘gewenningsverschijnselen’ en ongewenste bijwerkingen van de fluoxetine dan van onttrekkingsverschijnselen. Hoelang je daar last van zult hebben kan ik je helaas niet zeggen omdat dit soort dingen voor iedereen anders is, waarbij het duidelijk is dat jij kennelijk heel gevoelig bent voor bijwerkingen van fluoxetine.

Gelet op de ervaring die je nu met fluoxetine hebt opgedaan denk ik dat het voor jou verstandig is om dat middel in ieder geval nooit meer te gaan gebruiken, omdat heel duidelijk is dat jij daar heel slecht op reageert. Of dit betekent dat andere antidepressiva voor jou beter zullen werken kan denk ik niemand zeggen. Daar kom je, als je dat wilt gaan proberen, alleen maar in de praktijk achter. Maar ik kan me voorstellen dat je nu meer gemotiveerd bent om te zoeken naar mogelijkheden om op een andere manier, liefst zonder medicatie, iets aan je klachten te doen.

Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent en dat je klachten snel minder zullen worden.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 2 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Fluoxetine
Medicatie

Lees ook