Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe bouw ik het beste mijn antipsychotica af?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een vraag medicatie afbouwen?
Ik heb 3 psychoses gehad. De laatste 2 waren in 2014. Achter elkaar in één jaar. Ik ben nu 3 jaar stabiel. Ik heb de diagnose volgens DSM-5 is: Andere gespecificeerde schizofreniespectrum of andere psychotische stoornis. Daarvoor was psychose NAO

Mijn medicatie is 1 mg Haloperidol, 550 mg Quetiapine RET en 300 Quetiapine 300 mg en als laatste 20 mg citalopram.

Ik heb één keer 50 mg eraf gehaald, maar ik kon meteen merken dat ik ontwenningsverschijnselen kreeg.

Bij de volgende afspraak over afbouwen wil ik voorleggen om het concept van Cinderella te gebruiken met taperingsstrips. Weet u wat een goede dosering per dag kan zijn om af te bouwen, en zo ja in welk tempo? Verder ben ik benieuwd wat dan een goede onderhoudsdosis kan zijn?
Ik heb één keer gehoord dat je 600 mg Quetiapine nodig hebt, voordat het werkzaam schijnt te zijn.Ik heb eigenlijk bijna geen last van stemmen. misschien een paar keer per jaar.

Ik weet goed wat mijn valkuilen zijn. Ik heb een goede dagstructuur. En een goed dag en nacht ritme. Ik heb een goed signaleringsplan. Ik woon nog begeleid. Maar ik heb een eigen appartementje en woon zo zelfstandig mogelijk. Als er problemen zijn zoek ik contact met de begeleiding

Ik heb me aardig verdiept over het onderwerp psychose en heb er 4 boeken over gelezen. Ik wil proberen of ik straks als ervaringsdeskundige kan iets kan betekenen. Ik zit in een herstelgroep van de HEE van Wilma Boevink.

Alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag.

Antwoord

Dank voor je verhaal! Goed bezig zo te zien, zou geweldig zijn als je je aanzienlijke ervaring kon inzetten om anderen te helpen!

Blijkbaar ben je gevoelig voor de effecten van medicatieafbouw. Dat betekent dat je het beste met je behandelaar kunt afspreken om het HEEL langzaam te doen, te beginnen met de quetiapine - waar je al 50mg vanaf hebt gehaald.

Taperingstrips kan - maar check eerst bij verzekeraar of ze vergoed worden, veel zorgverzekeraars weigeren dit, omdat ze zeggen dat er geen "evidence" is.

Ik kan je niet een precies schema geven, omdat je afbouw moet doen op geleide van je reactie. Ik zou niet meer doen dan bijvoorbeeld 50 mg per 2 maanden, gezien je initiële gevoeligheid. Dit betekent dat een taperingstrip wellicht niet nodig is.

Heb je ook in een stemmen hoorders-groep gezeten en heb je geleerd een betere relatie met de stemmen te krijgen? Kan je extra weerbaar maken...

Heel veel succes in ieder geval!

Beantwoord door: Jim van Os op 5 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook