Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Alternatieve behandeling bij bipolaire stoornis?

Vraag

Mijn broer is tijdje opgenomen geweest en zit nu bij mijn moeder. Door lithium en andere medicijnen heel vlak en depressief. Zijn er andere alternatieve behandelwijzen? Hij was meer sportief en muzikaal en fysiek. Nu kasplantje.

Alle tips ook spiritueel of alternatieven zijn welkom!

Antwoord

Beste R,

Ik zie nooit dat iemand door een goed gedoseerde behandeling met lithium vlak en depressief wordt. Lithium wordt zelfs als middel tegen depressie gebruikt. Van een hoge dosis van een antipsychoticum kun je wel emotionele vervlakking krijgen. Vaak maakt iemand na een manische psychose een ernstige depressie door, die de vlakheid en de somberheid beter verklaren. Die moet dan dus ook goed behandeld worden. Er zijn overigens nog geen werkzame alternatieve behandelingen voor bipolaire depressie bekend.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook