Main content

Vraag

Er staat op de website onder het kopje bipolaire stoornis dat als je een antidepressivum in combinatie met een stemmingsstabilisator geeft dit tot een manische episode kan leiden en dat je hier dus mee moet opletten.

Nu staat er onder het kopje medicatie bij antidepressiva dat als iemand bipolair is een antidepressivum alleen mag krijgen als er een stemmingsstabilisator word gegeven omdat dit anders juist leidt tot een manische episode.

Mijn vraag is nu moet je nou wel een antidepressiva met een stemmingsstabilisator geven of juist niet?

Antwoord

Beste J,

Een goede vraag!

De plaats van antidepressiva bij de behandeling van depressie bij bipolaire stoornissen is nog altijd een onderwerp van veel discussie. Eem antidepressiva zonder anti-manisch middel (stemmingsstabilisator) wordt altijd afgeraden als je ooit een echte manie hebt gehad (dat noemen we bipolair type I). Of een antidepressivum in combinatie met een stemmingsstabilisator in jouw geval werkt zal moeten blijken.

Bij sommige mensen met een bipolaire stoornis werken antidepressiva niet, of geven ze juist een erg onrustige stemming, maar anderen zijn er wel bij gebaat. Een kwestie van uitproberen, en ook kijken naar eventuele eerdere behandelingen met een antidepressivum. Na een week of 4 heb je een goede indruk van het effect.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 november 2018
  • Deel deze pagina: