Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik kamp vanaf mijn twintigste levensjaar met depressies. Ik heb hiervoor venlafaxine geslikt en psychotherapie gehad.

Op mijn zesendertigste (vier jaar geleden) kreeg ik een zogenaamde ‘breakthrough depression’. Ik heb al diverse medicijnen gehad en niks lijkt meer te werken voor mijn dwangmatige, negatieve gedachten.

Is dit blijvend en zal antidepressiva mij nooit meer helpen?

Alvast dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Je ziet het een beetje mechanisch en gedetermineerd.

Je ziet het in een beeld van dat de medicatie je al die keren stabiel heeft gehouden en dat er nu een 'breakthrough' is van de kwetsbaarheid, dwars door de medicatie heen.

Dat is een vrij mechanistische en biologisch-deterministische kijk op depressie die niet echt goed overeenkomt met wat we weten over depressie. Namelijk dat het een hoogstpersoonlijke reactie is op de omgeving, dat om een moeilijke aanpassing of verandering vraagt in je leven.

Wetenschappelijk gezien is het waarschijnlijker dat je twintig jaar geleden op eigen kracht, mede dankzij psychotherapie, uit de depressie bent gekropen en dat de medicatie daar op zijn best een bescheiden rol bij heeft gespeeld.

Het is dus een kwestie van kijken welke interventie nu passend is, en dat hangt weer af van wat er veranderd is dat je weer dwangmatige, negatieve gedachten hebt.

Ook moet je kijken of je depressie niet samenhangt met een verandering in de medicatie, die mogelijk aanleiding heeft gegeven tot onttrekkingsverschijnselen die zijn gemisdiagnosticeerd als terugkeer van de depressie.

Als de medicatie niet helpt en het is geen onttrekking dient er een analyse gemaakt te worden van waar deze depressie over gaat en welke verandering vereist is. Dit kan worden ondersteund met psychotherapie of juist lichamelijk werken zoals sport, lifestyle-verandering, traumatherapie, psychomotore therapie, yoga of juist spirituele therapie - al dan niet in combinatie met psilocybine (microdosing).

Hope this helps, probeer het dus breder te zien!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 21 mei 2022
  • Deel deze pagina: