Main content

Vraag

Ik heb bijna 11 jaar escitalopram geslikt. Ik ben bezig met afbouwen en zit nu op 10 mg.

Ik heb veel last van mijn geheugen, het lijkt alsof ik niks meer kan onthouden en dement word. Ik ben 48 jaar. Ik heb nog regelmatig last van depressieve klachten en suïcidale gedachten, en soms angsten.

Moet ik weer meer antidepressiva gaan slikken of zijn er nog goede natuurlijke middelen. Sint-Janskruid en 5-HTP zijn mij tegengevallen.

Het liefst zou ik geen depressieve klachten meer hebben en een goed geheugen.

 

Antwoord

Beste S.,

Via PsychoseNet kan ik geen persoonlijke adviezen over diagnostiek en behandeling geven, dus ik geef wat meer algemene antwoorden.

Er zijn veel middelen tegen depressie, en het is soms wat puzzelen om een middel te vinden dat jou helpt.

Natuurlijke middelen/supplementen hebben vaak niet een erg krachtige werking, Sint-Janskruid is dan nog een van de sterkst werkende.

Geheugenklachten kunnen veel oorzaken hebben en meestal is dat geen dementie maar vooral een tekort schietende aandacht, en dat kan weer met depressiviteit te maken hebben. Dat kun je laten onderzoeken, vraag het eens aan je psycholoog.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

 

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juni 2020
  • Deel deze pagina: