Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een antidepressivum dat werkt als olanzapine?

Vraag

Hoi Jim,

Ik voel me al twee jaar depressief. Ik heb antidepressiva geprobeerd en daarna olanzapine. Olanzapine werkte veel beter dan antidepressiva. Helaas wel maar 14 dagen.

Hoe kan het dat olanzapine beter werkte dan een antidepressivum?

Heeft het te maken met remming van dopamine? Of iets met de serotonine dan wel noradrenaline?

Ik ben op zoek naar iets dat net zo goed werkte als olanzapine maar dan wel langer dan 14 dagen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Antwoord

Beste E.,

Helaas is je vraag niet zo precies beantwoordbaar.

Olanzapine is een ‘dirty drug’ – dat wil zeggen dat het invloed heeft op een hele reeks aan systemen in het brein zodat je effecten onmogelijk kan toeschrijven aan een specifiek systeem (dopamine of serotonine).

Bovendien hebben we echt geen flauw idee waarom middelen als olanzapine soms effect hebben op depressie of psychose, en waarom er bij de ene persoon wel effect is en bij de andere niet. Of waarom het bij een persoon de eerste 14 dagen effect heeft, maar daarna niet meer.

Het feit dat het bij jou de eerset 14 dagen wat deed suggereert dat er een krachtig placebo-effect was van het middel bij jou: het effect van hoop en positieve verwachting, en de geruststellende woorden van de voorschrijver van het middel. Dit is in zoverre gunstig dat het suggereert dat je wellicht baat kan hebben bij psychotherapie, want die werkt ook via dergelijke effecten.

Dus heb je niet-farmacologische benaderingen geprobeerd? Kan van alles zijn, van meditatie tot sporten tot werken met dieren tot werken met trauma’s….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Depressie
Medicatie
olanzapine

Lees ook