Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het verstandig om antipsychotica te combineren met ADHD-medicatie?

Vraag

Mijn volwassen zoon krijgt elke twee weken Cisordinol depot. Hij is psychosegevoelig (schizofrenie) en blowt af en toe. Nu wil hij Ritalin maar de psychiater denkt dat dit geen goed idee is.

In het verleden heeft mijn zoon voor zijn ADHD Ritalin en Concerta gebruikt.

Is het verstandig om antipsychotica te combineren met ADHD-medicatie?

Mijn zoon voelt zich vaak duf en denkt dat hij zich beter zal voelen en beter zal kunnen concentreren met Ritalin. Hij voelt zich vaak zo mat en mist zijn energie. Hij probeert wel te stoppen met blowen maar zegt dat hij cannabis gebruikt als zelfmedicatie.

Wat is uw advies?

Hartelijk dank alvast.

Antwoord

Hey M.,

Het is een ingewikkelde situatie waar je zoon en jij in zitten. Het gebruik van Ritalin, een stimulant gebruikt bij ADHD, in combinatie met antipsychotica zoals Cisordinol, dat gebruikt wordt voor schizofrenie en psychosegevoeligheid, is inderdaad een onderwerp waarover de meningen uiteenlopen. Sommige artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van stimulantia aan mensen met een psychosegevoeligheid, omdat er een kans bestaat dat het psychose-gerelateerde symptomen kan verergeren.

Het feit dat je zoon zich vaak duf en energieloos voelt, kan te maken hebben met de bijwerkingen van de antipsychotica. Het is begrijpelijk dat hij zoekt naar iets dat hem helpt zich beter te concentreren en zich energieker te voelen, vooral als hij eerder baat heeft gehad bij Ritalin of Concerta voor zijn ADHD.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van cannabis, vooral bij iemand die psychosegevoelig is. Cannabis kan bij sommige mensen de kans op psychoses vergroten en de effectiviteit van antipsychotische medicatie verminderen.

Het beste advies in zo’n complexe situatie is om een open dialoog te blijven voeren met de psychiater van je zoon. Het is essentieel om de zorgen van je zoon over zijn huidige toestand en zijn wens om Ritalin te gebruiken te bespreken, evenals de mogelijke risico’s en voordelen van het toevoegen van ADHD-medicatie aan zijn behandelplan. Misschien kan er een compromis worden gevonden, zoals het aanpassen van de dosering van zijn huidige medicatie of het overwegen van andere behandelingen die hem kunnen helpen zich minder duf te voelen zonder het risico op het verergeren van zijn psychosegevoeligheid.

Verder is het ook belangrijk om te kijken naar andere vormen van ondersteuning, zoals psychotherapie, herstelcoaching, leefstijlaanpassingen en WRAP-ondersteuningsgroepen op een herstelacademie, die je zoon kunnen helpen met zijn algehele welzijn en mogelijk zijn afhankelijkheid van zelfmedicatie met cannabis kunnen verminderen.

Het is een moeilijke balans om te vinden, en het zal waarschijnlijk wat tijd en aanpassingen vergen om de juiste behandeling voor je zoon te vinden. Wellicht kan de antipsychotische medicatie wat naar beneden als eerste stap, in de hoop dat dat de bijwerkingen zal verminderen…

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook