Main content

Vraag

Beste Machteld,

Sinds 2005 heb ik verschillende psychische klachten. Het begon met een depressie en later kreeg ik ook veel last van angsten. Ik had in die tijd veel stress. Ik was van baan veranderd, deed daarnaast nog een studie…

Nu lees ik dat mijn klachten ook verband zouden kunnen houden met een dopaminetekort.

Ik kreeg toentertijd geloof ik antipsychotica en ADHD-medicatie maar weet dit niet meer zeker.

Is deze combinatie niet erg tegenstrijdig?

Antwoord

Beste B.,

Dank voor je vraag! De combinatie van antipsychotica en ADHD-medicatie (stimulantia) is in theorie inderdaad tegenstrijdig vanwege (deels) tegengestelde effecten. De effecten van deze medicatie in het brein zijn echter wel veel complexer dan enkel verhoging of verlaging van dopamine. Daarnaast kan er bij psychose in het ene hersengebied sprake zijn van een verhoging van dopamine, en tegelijkertijd in het andere hersengebied een verlaging van dopamine.

Bij mensen waarbij sprake is van zowel psychose als ADHD (goede diagnostiek door een expert is hier erg belangrijk!) wordt de combinatie van een antipsychoticum en ADHD-medicatie soms wel voorgeschreven. Het is van belang dat dit na zorgvuldige afweging en bespreking van de voor- en nadelen gebeurt, met name als andere interventies voor ADHD onvoldoende werkzaam zijn.

Vanwege beperkt goed onderzoek en het risico op het uitlokken/verergeren van een psychose door de ADHD-medicatie, dient er voorzichtig gedoseerd te worden en een goede monitoring op het effect en de bijwerkingen plaats te vinden.

Bij mensen die psychosegevoelig zijn en geen antipsychoticum gebruiken, is dopamine-stimulerende ADHD-medicatie niet aan te raden.

Hartelijke groet,

Machteld


Logo biografie Machteld MarcelisMachteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 28 juli 2021
  • Deel deze pagina: