Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke antipsychotica zijn effectief bij slaapproblemen?

Vraag

Welke antipsychotica, met uitzondering van Seroquel, zijn effectief bij slaapproblemen?

Ik neem nu Seroquel maar dat werkt niet meer.

Met vriendelijke groet,

V.

 

Antwoord

Beste V.,

Antipsychotica zijn niet bedoeld om de slaap te verbeteren, daarvoor is hun werking te zwaar en zijn er teveel mogelijke bijwerkingen die in verhouding moeten staan tot de reden van voorschrijven: psychose, manie, ernstige depressie, ernstige angststoornissen. Quetiapine wordt in een zeer lage dosis weleens gebruikt om de slaap te verbeteren, maar ook dat middel is daarvoor niet bedoeld.

Bij slaapstoornissen moet je eerst naar niet-medicamenteuze behandelingen kijken, en naar je gewoontes rondom het naar bed gaan. Eventueel kun je kortdurend (!) een benzodiazepine gebruiken. Soms worden bepaalde antidepressiva, zoals mirtazapine, gebruikt om de slaap te verbeteren. Als je stopt met slaapmedicatie van welk type ook, moet je rekening houden met een paar nachten minder goed slapen, totdat de natuurlijke slaap hersteld is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook